Limba română, întrebare adresată de natas, 9 ani în urmă

Ogorul fuge mereu dupa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeavasiloae
0

Cand va ganditi la o pisica, in general va imaginati un “ghem” de blana care se joaca ori toarce cat e ziua de lunga, in nici un caz nu va imaginati o pisica agresiva care zgarie si musca, mai ales fara sa fie provocata.

De ce sunt pisicile agresive si ce puteti face pentru a le reprima acest comportament?

Nu uitati ca pisicile domestice sunt “inrudite” cu tigrii, panterele, leoparzii si toata gama de feline existenta pe suprafata terrei; oricat de domesticita ar fi o pisica, pastreaza intotdeauna o urma de salbaticie in comportamentul sau.

 

Un prim motiv pentru care ar putea sa atace ar fi apararea teritoriului. Pisicile nu accepta alte pisici sau alte animale pe teritoriul lor. In cazul in care doriti sa mai adoptati o pisica sau un alt animal nu-l lasati singur din prima zi in aceeasi camera cu pisica deja existenta in familie - incercati sa o obisnuiti treptat cu noul “locatar”. Cateva zile lasati-i impreuna doar perioade scurte de timp si sub stricta dumneavoastra supraveghere. Asa se vor obisnui unul cu celalalt si se vor cunoaste, iar pisica dumneavoastra va accepta ca teritoriul ei va fi impartit de acum inainte.O pisica poate ataca pentru ca ii este teama; teama determina o reactie extrem de rapida si violenta. O pisica crescuta numai in casa va reactiona violent cand va fi scoasa afara pentru prima oara, mai ales daca acest lucru implica o calatorie. Pentru a evita accidentele, daca plecati intr-o calatorie cu masina, cumparati o cusca speciala pentru pisica si dati-i, la sfatul medicului, tranchilizante usoare.Cand adoptati o pisica adulta, asteptati-va la un comportament violent din partea ei. Pisicile crescute “pe strada” se feresc in mare parte de oameni. Mediul are o mare influenta asupra comportamentului. Pisicile adoptate dintr-un centru special pentru animale in mare parte sunt pisici abandonate si nu vor reactiona foarte prietenos la contactul cu oamenii, de aceea trebuie sa ii castigati increderea. Aveti rabdare cu ea, la inceput va adopta o “tactica de ocolire”, va studia terenul si pe dumneavoastra, timp in care cu siguranta nu va sta la dumneavoastra in brate, ci ascunsa. Nu incercati sa o scoateti cu forta din ascunzatoarea ei, ademeniti-o cu mancare. Lasati mancarea undeva unde poate sa o vada si indepartati-va de castron, purtati-va cat mai natural, ca si cum ea nu ar fi acolo si nu ar fi principalul dumneavoastra punct de interes. Nu o tineti in brate cu forta, lasati-o libera si incet incet va veni singura la dumneavoastra dupa ce se va lamuri ca nu exista nici un pericol.Motanii sunt violenti in perioadele de reproducere, duc lupte acerbe cu ceilalti motani pentru “favorurile” unei femele.Din instinct matern, femelele sunt violente chiar si fata de stapanii lor, pentru a-si proteja puii. Aveti grija ca puii sa se afle intr-un loc putin circulat din casa, astfel ca mama sa se simta in siguranta.

Semne ca pisica are “ganduri necurate”:

Coada ridicata si zbarlita, urechile date pe spate, parul de pe ceafa ridicat in forma de creasta - toate acestea sunt semne ca pisica este nervoasa, speriata, se afla intr-o stare de disconfort si ca reactiile ei sunt pe cale de a deveni violente

Cum actionati?

Nu incercati sa puneti mana pe o pisica nervoasa si nici nu o loviti, chemati-o la dumneavoastra pe un ton prietenos si imbiati-o cu “daruri” gustoase; daca nu raspunde, parasiti locul respectiv si lasati-o sa se linisteasca.

Daca pisica observa ca un atac violent ii permite sa se sustraga din situatii nedorite, va utiliza agresiunea ca formula de evitare a diverselor actiuni, cum sunt periatul, schimbarea locului etc. - nu ii permiteti acest lucru - veti efectua operatiunile care nu ii convin, bland dar ferm.

Pentru a preveni iesirile agresive, indeosebi in cazul exemplarelor tinere, trebuie sa dezvoltati o relatie cat mai amicala cu pisica. Daca se simte in siguranta si iubita, pisica are foarte rar un comportament agresiv.

In cazul exemplarelor adulte, trebuie sa descoperiti cauza acestui tip de reactie. Sterilizarea animalului este o solutie in cazul in care este foarte agitat, iar celelalte metode au esuat.

 

Alte întrebări interesante