omentează textul de mai jos, în minimum 50 de cuvinte, evidenţiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Nu mai zăresc și-aș sta să mai ascult,
Poteca merge încă mult?
Și cine-ar fi croit-o prin mohor
Pentru un singur călător?
Nici apele, nici vântul n-o-ntrerup.
E pas de sfânt, e pas de lup?
Se duce, doar se duce și nu vine,
Cărare-aleasă numai pentru mine.
De când o umblu, fără de răscruce,
Nu vreau să merg și ea mă duce.
M-aș odihni... Secundă cu secundă
Poteca înapoi mi se scufundă.
Tudor Arghezi, Nu mai zăresc...
Răspunsuri la întrebare
Pentru a putea comenta un text și a evidenția relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice putem urma acești pași:
- citim cu atenție textul pentru a putea înțelege care sunt gândurile, ideile, trăirile etc. autorului;
- identificăm tema textului/poeziei
- identificăm ideea poetică (ideea centrală): care este atmosfera generală, sentimentele transmise etc.
- identificăm mijloacele artistice (figuri de stil, imagini artistice)
- comentăm textul realizând o paralelă între ideea centrală și mijloacele artistice
Spre exemplu:
Poezia Nu mai zăresc, scrisă de Tudor Arghezi este un text liric în care se exprimă, în mod direct, sentimentele autorului în legătură cu trecerea ireversibilă a timpului. O parte din motivele literare care conturează această temă sunt: poteca, cărarea, secunda sau călătorul.
Discursul liric este unul confesiv, prezența eului liric, aflat într-o ipostază meditativă, fiind marcată prin verbe precum zăresc, ascult, umblu sau nu vreau și pronume la persoana I. Sentimentele care se degajă din text sunt de regret și melancolie, așa cum reiese din versurile Se duce, doar se duce și nu vine, /Cărare-aleasă numai pentru mine.
Întreaga poezie este dominată de expresivitate, care este realizată prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor artistice. Poezia debutează cu reluarea titului în primul vers, aspect care reprezintă pretextul poeziei și subliniază rememorarea și meditația la timpul trecut. Interogația retorică „Poteca merge încă mult?” exprimă aceeași stare meditativă, iar poteca și cărarea metaforizează viața și timpul care curge ireversibil, indiferent de modul în care viața este trăită în pas de sfânt sau pas de lup. Prin intermediul verbului aflat la modul condițional optativ m-aș odihni eul liric își exprimă dorința de a poposi în agitația cotidianului, fapt care însă nu este permis.
Abordând o prozodie modernă, cu rimă împerecheată, în care elementele riguroase de versificație lipsesc, Arghezi folosește la nivel stilistic figuri de stil precum: repetiția secundă cu secundă și metafora pas de sfânt, pas de lup care accentuează tema trecerii timpului și imposibilitatea evadării din curgerea implacabilă a timpului.
Ne amintim:
Ideea poetică este ideea în jurul căreia este realizat textul (la ce anume se referă autorul/poetul în text/poezie/strofă)
Mijloacele artistice sunt:
- figurile de stil
- imaginile artistice
Mai multe informații despre mijloace artistice aici: https://brainly.ro/tema/5528353
#BAC2022