Biologie, întrebare adresată de kytty28, 9 ani în urmă

Osmoza se incadreaza la transportul pasiv((  se face in sensul gradientului de concentratie).
Dar de ce se spune ca deplasarea solventului se face de la  solutia mai putin concentrata la cea cu concentratie mai mare( cum ar veni invers de transportul pasiv)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anonymus1
7
Pentru inceput, sa stabilim niste chestii. Solvent = substanta in care se face dizolvarea; Solvit=dizolvat; gradient de concentratie = diferenta de concentratie. Acum. Osmoza este difuziunea apei (solventului) dintr-o solutie. Pentru ca ea sa se produca, membrana care separa cele doua compartimente trebuie sa fie semipermeabila (sa fie mai permeabila pentru moleculele de solvent decat pentru cele de solvit = sa intre mai repede H2O decat substanta. H2O va trece din compartimentul in care concentratia ei este mai mare (solutie mai diluata) in cel cu concentratie mai mica (solutie mai concentrata) -> apa va trece din spatiul in care ea este mai multa, in cel in care este mai putina.
De ce este osmoza pasiva? 1. pt ca nu necesita cheltuiala energetica (ATP), iar 2. pt ca nu are nevoie de proteine - apa nu are nevoie de proteine pt a trece prin membrana. De proteine au nevoie moleculele organice polarizate si cele cu greutate moleculara mare, de exemplu transportul de Ca, care este activ.

kytty28: Da am ineteles ce mi-ai spus, dar la osmoza se spune ca este pasiva , adica se face in sensul gradientului de cncentratie, dar la osmoza este adevarata si : deplasarea solventului se face de la solutia mai putin concentrata *hipertonica(cu multa apa), la cea cu concentratie mai mare *hipotonica, (cu multe saruri )
kytty28: Mie mi s-a parut ca cele doua afirmatii sunt opuse, dar in carti se dau ca fiind corecte amandoua si nu inteleg explicatia, asta as dori sa-mi explici de ce , daca ai putea, te rog frumos
Anonymus1: Ok, nu stiu sigur cum sa explic sau daca gasesti undeva ceea ce scriu mai jos, eu asta am inteles :D :solventul vrea ca sa multumeasca ambele parti, sa restabileasca diferenta de concentratie (gradientul), astfel incat, se va muta apa din partea in care este mai putin concentrata in cea in care este mai concentrata. Sa zicem ca ai, spre exemplu, o cana cu apa si sare, cana fiind despartita in 2 compartimente.
Anonymus1: Acum, intr-un compartiment ai mai multa apa si mai putina sare, iar in celalalt compartiment ai mai multa sare si mai putina apa. Si vrei sa egalezi cele doua compartimente. Cum faci? Normal ca iei apa din ala cu mai multa apa, si torni in ala cu mai putina apa (sarea nu poti sa o muti). O parte de sare are nevoie de 10 ml apa, in unu ai 2 parti de sare si 10 ml apa, in celalalt ai 1 parte sare si 20 ml apa, si trebuie sa le egalezi. mutand doar apa. Nu stiu cum sa explic...
Anonymus1: Bine, exemplul cu sarea si apa si ml si partile e fictional, am incercat sa explic prin intermediul lor, luand in calcul in exemplul dat, faptul ca sarea, sa zicem, nu se dizolva in ml respectivi de apa, hai nisip, daca vrei sa fie mai clar. Woah, nu stiu, sper ca ai inteles. :D
kytty28: Da asta stiu si eu , dar in carte incadreaza osmoza la transport pasiv (adica se face in sensul gradientului de concentratie- de la o concentratie mare la una mica ) si apoi spune despre osmoza ca : deplasarea solventului (cum ar veni apa) se face de la solutia mai putin concentrata *hipotonica( cu multa apa), la cea cu concentratie mai mare *hipertonica (cu multe saruri )
Alte întrebări interesante