Limba română, întrebare adresată de Var5, 8 ani în urmă

paradis in destramare de Lucian Blaga comentariu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de feliciabuzu12
2

Răspuns:

Motivul fundamental al poeziei este cel legat mai mult de a fi decat de a sti, Blaga expriomand aspiratia spre existenta absoluta si nu pe stiinta absoluta. Pierderea sentimentului apartenentei la cosmic, capata dimensiuni mari ca si trecerea de la viata spre moarte. Fiorul mortii capata dimensiuni apocaliptice ca si pierderea credintei de unde si titlul « Paradis in destramare ». Astfel portarul paradisului tine in mana un cotor de sabie fara flacari si desi nu se lupta cu nimeni se simte invins.

Pe pajisti, pe ogoare, pretutindeni serafimii cu parul lins inseteaza dupa adevar, adevar ce le este refuzat pentru ca si apele din fantani refuza galetile lor.

Arhanghelii ara fara indemanare cu pluguri de lemn si se plang de greutatea aripilor ca metafora a caderii in neant. Porumbelul sfantului duh trece printre nori stingand cu pliscul cele din urma lumini : Arand fara de indemanare.

In finalul poeziei autorul insista pe trecerea de la caldura la frig insistand pe imaginea ingerilor zgribuliti de la plin ;la gol astfel tarana seaca trupul de povesti, de la lupta la renuntare, de la puritate la putreziciune.

Sintagma vai mie vai tie sublin generaliz ideii destram visului spre paradis despre pierderea credintei. Poezia inchide in sine o metaf a mortii : moarteaspiritului si a trupului. Stilistic constatam ca poetul foloseste o serie de simb ca : spada fara flacari. Potrivit legendei intrarea in paradis este pazita de un inger cu spada de foc a adev ; motivul ogarului, al fant, al aratului cu plugul de lemn. Ingerii ca fapturi neatinse de ac degrad a parad. putrezesc si ei.


Var5: nota 10 mulțumesc
Alte întrebări interesante