Limba română, întrebare adresată de em873586, 8 ani în urmă

Partea a II-a Citește textul:

[..] La vremea adolescentei şi a tinereții, In România ceaușistà a anilor '70 şi '80, eu puneam pe primul loc disponibilitatea pentru lectura, Eram convins că intre cei care citesc şi cei care nu citesc se trasează linia de demarcație dintre umanitate şi contrariul ei. N-aş fi luat cu mine in ruptul capului pe o insulá pustle o persoană nededatá lecturii, nici măcar de-ar fi fost Marilyn Monroe. Aș fi ales, in loc, o carte. Probabil şi din cauza felului in care arata lumea in care eram nevoit să trăiesc şi să cresc, mi se părea că a te refuza cârților inseamnă să-ți ratezi unica şansă de a accede la sau de a rămáne in umanitate...] in timp, m-am convins că există şi oameni citiţi de o calitate jalnică şi inculți admirabili. E o crasă banalitate, pe care. insă, având o anumită formație, o descoperi cu greu. Uneori, niciodată. Lectura nu-ți da nimic de-a gata. Nu e o certitudine. E o promisiune. O şansă. [De ce (sa) nu citiml, Liviu Papadima, in Dilema Veche]

Redactează un eseu de 15-20 de rânduri in care să iți exprimi părerea despre importanţa lecturii in viața unui adolescent, valorificând informatiile din textul dat.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de catanasebi02
4

Răspuns:

In ciuda indiferentei a multor adolescenti fata de subiectul lectura, ea a fost, este si va fi o abilitate de viata. Ignorand continutul unei carti pe care nu o citesti doar ca sa treaca timpul, ci o citesti pentru a invata morala acelei carti descoperita doar privind dincolo de cuvinte, se creeaza un gol in vocabularul nostru si-n cunostintele noastre generale legate de viata. Un exemplu, ar fi la scoala. Ganditi-va la toate orele alea pe care le consideram inutile. Sa zicem ca istoria e una dintre ele, ei bine, poate in drumul pe care l-ati ales in viata, considerati ca aceasta materie e inutila. Cu toate astea, te poti folosi chiar si de aceasta, prin simplul fapt ca nu inveti istorie propriu zisa, ci iti dezvolti ablitatea de a gandi. Dezvoltandu-ti aceasta abilitate, vei fi in stare sa faci fata presiunilor din viata. Vei face alegerile bune si vei privi lumea cu alti ochi. Ganditul asta, e mai mult decat pare. Cu ajutorul lui, poti vedea, simti si trai tot frumosul din lumea asta si putin mai mult.

Cu alte cuvinte, de ce sa nu citim? un alt exemplu, ar fi acei copii care trec pana si peste instructiunile la joc, intrebandu-se mai apoi de ce e asa greu jocul si trantesc niste pareri de genul: jocul asta n-are instructiuni, e imposibil de inteles si foarte prost realizat.

Inteleg lenea care predomina, dar va recomand sa puneti mana sa cititi copii, pentru a putea realiza un schimb de replici la un nou nivel si pentru a face fata mai usor vietii.

Explicație:

Alte întrebări interesante