Istorie, întrebare adresată de firstnotmymainnoob, 8 ani în urmă

Pe baza cunoștințelor de istorie din clasa a V-a, descrie într-un text de 3-5 randuri instituția Parlamentului, ilustrată in imaginea A. Explica rolul acesteia în statul englez.

Nu scrieți mult că nu îmi incape!

DAU MULTE PUNCTE SI COROANA​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valentinafrancu82
14
Istoria parlamentara in România incepe cu anul 1831 când, in Tara Românesca, a fost adoptat un act cu caracter constitutional denumit Regulamentul organic, aplicat, un an mai târziu, si in Moldova. Regulamentele organice au pus bazele parlamentarismului in Principatele Române.
O prezentare succinta a istoriei parlamentarismului in România evidentiaza dificultatile crearii statului democratic românesc, in conditiile unei societati preponderent rurale, care s-a despartit de traditiile sistemului feudal târziu si cu mare greutate. Inceputurile sistemului parlamentar se leaga chiar de istoria formarii statului român modern, in conditiile in care prin Conventia de la Paris din 1858, realizata in baza Tratatului de la Paris din 1856, ce punea capat Razboiului Crimeii, se stabilea crearea pentru Valahia si Moldova a câte unei Adunari elective.
Intr-un context politic intern si international complicat, al intentiilor domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a moderniza societatea româneasca, apare „Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris” (1864) care consacra principiul bicameralismului, prin infiintarea Corpului Ponderator, alaturi de Adunarea Electiva. Legea electorala introdusa simultan cu institutia parlamentara de tip bicameral imparte alegatorii in doua categorii, dupa criteriul averii, respectiv alegatorii directi, categorie in care erau incluse persoanele care plateau o contributie de cel putin 4 galbeni, aveau vârste de peste 25 de ani, stiau carte, si alegatorii primari, categorie in care erau incluse persoanele care nu stiau carte, dar care isi plateau contributia la veniturile statului.

EuVictoria: astea sunt 3-5 randuri?
Alte întrebări interesante