Pentru a fi convingator, Nichita Stanescu foloseste persoana I, numarul singular. Descopera in text doua pronume si doua verbe folosite la persoana I. (DAU COROANA!) Aveti textul in poza
Răspunsuri la întrebare
Salut!
A vorbi despre limba în care gândești, a gândi - gândire nu se poate face decat numai într-o limbă - în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimata în limba română. Pentru MINE iarba se numește iarba, pentru MINE arborele se numește arbore, malul se numește mal, iar norul se numește nor. Ce patrie minunată este această limba! (...)
NU POT spune că alte vorbiri nu au fost minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă ÎMI este limba în care m-am născut, încât aproape NU POT considera că norul s-ar fi numit decât nor, ca iarba s-ar fi numit altfel decât iarba. NOI, de fapt, AVEM doua patrii coincidente: o dată este patria de pământ și de piatra si încă o dată este numele patriei de pământ și de piatra. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără nume nu este o patrie. Limba română este patria mea.
De aceea, pentru MINE, muntele munte se zice, de aceea pentru MINE, iarba iarba se spune, de aceea, pentru MINE, izvorul izvoraste, de aceea pentru MINE, viața se trăiește.
PRONUME PERSONALE:
- mine - persoana I, numărul singular;
- îmi - persoana I, numărul singular;
- noi - persoana I, numărul plural;
VERBE LA PERSOANA I (arată că acțiunea este făcută de persoana care vorbește.)
- (eu) nu pot - persoana I, numărul singular;
- (noi) avem - persoana I, numărul plural;
________
Detalii despre pronume la:
https://brainly.ro/tema/3113651