Biologie, întrebare adresată de FodiandChi, 9 ani în urmă

Pentru ce se folosește petrolul?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexsonica
13
Printre materiile organice ce se gasesc pe scoarta pamantului, ţiţeiul(petrolul brut) se distinge prin starea sa lichida. Titeiul s-a format, dupa toate probabilitatile, dintr-un namol abundent, provenit in cea mai mare parte din plante microscopice, mai putin din animale, care s-a depus pe fundul unor mari interioare sau lagune. Apa din fundul lagunelor acestor mari era complet lipsita de oxigen, si continea probabil hidrogen sulfurat, asa cum este cazul in epoca actuala in fundul Marii Negre. Din cauza aceasta, putrezirea oxigenata normala (care duce la CO2, H2O si NH3) nu a mai fost posibila, ci materialul organic a suferit intai transformari biologice, sub actiunea unor bacterii anaerobe, si apoi transformari chimice lente, catalizate de rocile inconjuratoare.
In majoritatea cazurilor petrolul nu se mai gaseste in roca initiala, ci a migrat in zacaminte secundare
Petrolul este un amestec complex de hidrocarburi, continand si cantitati mici de derivati oxigenati (acizi naftenici, fenoli), sulfurati (mercaptani, derivati ai tiofenului) si azotati(derivati heterocilici).

Petrolul se utilizeaza din ce in ce mai mult ca materie prima in industria chimica.
Acesta se prelucreaza prin mai multe metode, insa eu am sa o afisez pe cea mai importanta:

Distilarea (Principala metoda de prelucrare a petrolului)

Prin distilarea petrolului se obtine:
- Benzina,Petrol lampant,Motorina,Reziduu (care serveste ca materie prima pentru fabricarea uleiurilor de uns, a parafinei si a asfaltului
Alte întrebări interesante