Limba română, întrebare adresată de sardaruluci859, 8 ani în urmă

PL Scrie două texte despre Soare: un text literar și unul nonliterar (informativ). textul informativ folosește informațiile: Soarele = stea de mărime medie vârsta Soarelui = 4,6 miliarde ani distanța de la Pământ la Soare = 150 milioane kilometri lumina Soarelui ajunge pe Pământ în aproximativ 8 minute TEXT NONLITERAR TEXT LITERAR​


daniauifalusi: cam de cate randuri sa fie textele?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de daniauifalusi
16

Răspuns:

1. Text nonliterar

Soarele este o stea de marime medie care se afla in centrul Sistemului Solar. Varsta Soarelui este 4,6 miliarde de ani , formandu-se din colapsul gravitațional al materiei într-o regiune a unui nor molecular mare. Distanta dintre Soare si Pamant este de 150 de milioane de kilometri, iar lumina Soarelui ajunge la Pamant in aproximativ 8 minute. În prezent, Soarele fuzionează aproximativ 600 de milioane de tone de hidrogen în heliu în fiecare secundă, transformând 4 milioane de tone de materie în energie. Această energie, care poate dura între 10.000 și 170.000 de ani să scape din nucleul său, este sursa luminii și a căldurii Soarelui.

2. Text literar

                           Tura de zi si tura de noapte

Pentru prima data Soarele nostru a vazut Luna la apus, inainte sa isi incheie tura. Acesta lucra pe tura de zi, iar Luna lucra pe tura de noapte. Soarele a fost mereu mai vioi si mai nelinistit, iar Luna a fost mereu mai calma. De aceea Soarele lucra ziua, cand avea timp sa se joace cu copiii si sa incalzeasca Pamantul, iar Luna lucra noaptea, cand totul era linistit si cand putea veghea in pace peste Pamantul adormit. Ei erau prieteni buni, fiind creati ca o pereche, personalitatea Soarelui imbinandu-se la perfectie cu personalitatea Lunii, dar acum Soarele trebuia sa se culce caci maine urma o alta zi plina de copii galagiosi.

Sper ca te-am ajutat <3

Alte întrebări interesante