Biologie, întrebare adresată de Jona, 8 ani în urmă

Pls ....exercițiul 1 !!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DariUrs111
6
1) b)Adaptari la vantul puternic :
Elasticitatea tulpinilor oferă o rezistență deosebită împotriva avalanșelor, viscolelor și stratului gros de zăpadă.
a) Adaptari la temperaturi scazute : Jneapanul este un arbust cu tulpina culcata sau ascendenta ramificată, cu crengile plecate la pământ; scoarța este cenușie-brună, crăpată în plăci neregulate; cu frunze aciculate, câte două, rigide, îngrămădite câte două spre vârful lujerului, în coadă de vulpe, adesea încovoiate spre lujer în formă de seceră, de un verde viu și cu olungime de 3–8 cm. Conurile solitare sau câte două - trei aproape sesile, ovoide, sau sferice, de 2–6 cm lungime, cu umbelic central, scurt mucronat, înconjurat de un inel negru. 
Bafta sper ca te-am ajutat !!
Răspuns de necontenit
0
Adaptări la vântul puternic;
∆. e un arbust (nu e înalt); tulpina e culcată și ascendentă ( se dezvoltă/creste, atât pe orizontal pe pământ cât și în sus -adaptare, are stabilitate mai mare ,nu il apleacă vântul ușor)
∆.Rădăcinile sunt puternic intinse pe pământ in lateral.Unele ramuri sau rădăcini in contact cu solul , in condiții prielnice, formează noi rădăcini si o planta nouă.(adaptare)
∆. Adesea formează tufusuri care le protejează de vântul puternic si frig.
∆. Ajunge la maturitate (când are flori,conuri si semințe) timpuriu față de alti arbori, la doar 6 -10 ani.

Adaptări la temperaturi scăzute:
Are coaja groasă bogată in rășini,care protejează tulpina de frig, dar are si rol cicratizant si dezinfectant
∆.Frunzele sunt subțiri, tari si acoperite cu ceară ca să reziste la frig.

∆. Înmulțirea este si ea un factor important in perpetuarea speciei care trebuie să se adapteze mediului de viață.(jneapănul se înmulțește prin semințe cât si prin tulpinile care in contact cu pământul dau naștere la alte plante)
Jneapănul produce multe semințe. Un kg de conuri conuri conține circa 50 000 de semințe care se păstrează in/pe sol și pot germina si după 2-4 ani, când întâlnesc condiții favorabile pentru a încolți
Plăntuțele tinere (lujerii) sunt groși si elastici( vântul nu ii rup)
Alte întrebări interesante