Limba română, întrebare adresată de tudosesarah, 8 ani în urmă

Poate cineva sa ma ajute cu niste rezumate? Am nevoie de rezumat pentru 2 poezii de Mihai Eminescu, 2 momente de Ion Luca Caragiale dar nu Vizita, Alexandru Mitru Eroii (2), Cartile cu Apolodor(1) de Gellu Naum si Printul fericit de Oscar Wilde. Va rog am nevoie astazi! E foarte urgent! Orice rezumat ma ajuta! Dau 55 de puncte si coroana!​


Utilizator anonim: Cu drag si baftă!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Ce-ți doresc eu ție dulce Românie

de Mihai Eminescu

Poezia ,,Ce-ți doresc eu ție dulce Românie" este un imn prin care poetul își exprimă afecțiunea ,patriotismul și dragostea de țară,este de asemenea un imn în care se cânta gloria ,sufletul românesc și bucuria de a fi român. Eminescu plasează valorile naționale din trecut în veșnicie ,,viața din vecie" fiind o sintagmă relevantă pentru aceasta .

Prințul Fericit

de Oscar Wilde

                 

                  Printul Fericit traia intr-un palat, unde zidurile inalte care-l inconjurau l-au ferit de mizeria si uratenia cetatii in care a trait. Era cea mai stralucitoare si brilianta statuie din acel orasel.

Intr-o toamna, un randunel intarziat se odihni pentru o noapte la picioarele statuii.

Printul il ruga pe randunel sa le duca oamenilor sarmani aurul, rubinul si safirele care-i impodobeau statuia.

Astfel ii scapa de greutati pe croitoreasa cu un copil bolnav, pe studentul sarac, pe fetita trimisa sa vanda chibrituri.

Inghetul ii este insa fatal micului randunel, iar tristetea frange inima de plumb a printului.

Statuia, nemaiavand stralucire si maretie, este topita din ordinul primarului orasului, care planuiest sa inalte una cu propria sa infatisare.

Doar inima din plumb ramane neatinsa, iar mesterul topitor o asaza alaturi de corpul randunelului inghetat. Astfel, cei doi prieteni raman impreuna si dupa moarte. 

D-l Goe

D-l Goe impreuna cu cele trei doamne, mamita, mam'mare si tanti Mita au pornit spre Bucuresti cu ocazia zilei de 10 Mai.

Baiatul, imbracat intr-un costum de marinar, este agitat in asteptarea trenului.

Acesta soseste iar doamnele isi fac rost de locuri, dar Goe iese pe coridor si, desi este atentionat de un tanar, scoate capul pe geam si isi pierde palaria si biletul.

Conductorul cere biletul tuturor pasagerilor si cand ajunge la familia lui Goe o obliga sa mai plateasca un bilet si pe deasupra si o amenda. 

Conductorul cere biletul tuturor pasagerilor si cand ajunge la familia lui Goe o obliga sa mai plateasca un bilet si pe deasupra si o amenda. Dintr-o smucitura a lui mam'mare si o clainatura a trenului, Goe cade si isi loveste nasul.

Baiatul este alintat de catre dame care ii dau un pupic si o ciocolata.

Goe pleaca din nou de langa doamne si ramane incuiat in toaleta trenului.

Conductorul reuseste sa il descuie pe captiv care este sarutat de doamne si iesi din nou pe coridor. Acolo el observa maneta semnalului de alarma si trage de ea iar trenul se proeste brusc.

Personalul umbla din vagon in vagon si incearca sa afle cine a tras semnalul de alarma dar nu se poate afla sigur. Apoi, trenul pleaca din nou la drum si ajunge la Bucuresti cu o mica intarziere iar doamnele cheama o birja si pleaca cu ea spre bulervardul unde era era parada militara. 

Ti-am facut jumatate din cele spuse pentru ca nu pot sa le fac pe toate !! Sper sa te ajute cat am scris


tudosesarah: Multumesc mult!
Utilizator anonim: Cu drag !! ☆♡
Alte întrebări interesante