Limba română, întrebare adresată de iuliana043, 8 ani în urmă

poate cineva sa-mi faca in comentariu la pezia data repede va rog

Anexe:

albatran: "tea scris'???

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
3

Este un omagiu adus cartii, personificate. Este vorba de carti valoroase in general. Titul 'printre carti" ne arata ca este vorba de mai multe carti. Chiar si folosirea limbii latine in titlu este tot o referire culturala.Latina a fost refugiul gandirii, artei si stiintei , adica al  INTELEPCIUNII, in Evul Mediu Intunecat, cand cartile erau arse sau interzise (erau si putine, tiparul nu aparuse) si era permisa numai Biblia.'Ex libris"-PRINTRE CARTI...'Universul, caruia unii ii spun Biblioteca..." isi incepe o schita celebra  ("Biblioteca din Alexandria" ) J.L Borges.

Cartea este vazuta ca proiectie in real a perfectinii insesi : in forma ("carte frumoasa"), continut, ("incet gandita, gingas cumpanita") mesaj ("paginile tale, adevar").

Este un omagiu adus autorului cunoscut sau nu , nu conteaza, si acesta este personificat la singular ("cui te-a scris").De fapt este o cinstire adusa omului , MUNCII intelectuale ("incet gandita") si fizice, migaloase ( "gingas cumpanita') .

'Litera cea sfanta" este cunostinta accesata si transmisa prin carte.Sunt fragmente din Adevarurile Fundamentala ale Lumii, permise omului sa le cunoasca.

Viora cu o singura coarda , adevarata sau inchipuita  (sau orice instrument generic cu o coarda , cum ar fi cele asiatice)   ("un fir de par') canta Armonia acestui Adevar.Prin carte putem si noi vibra/canta alaturide el, facand parte din el.Este Iubirea umanista a Lumii.Semnul, litera, semnificatia  sunt sfinte.Ne apropiem cu grija si le putem intelege doar partial.Dar le respectam si le cinstim, ca pe orice lucru sfant.


albatran: Mersi pt. aprecieri..o mica eroare in comenmtari ..Schita lui J/L.Borges se numeste " Biblioteca din BABILONIA", nu 'Biblioteca din Alexandria"...mi-am amintit mai tarziu..
Alte întrebări interesante