Biologie, întrebare adresată de nightmr, 8 ani în urmă

Poate va rog frumos cineva sa imi fac un mic referat (o pagina de caiet mic) despre "Contributia analizatorului gustativ asupra calitatii alimentelor"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Homework01
1

Analizatorul gustativ are rolul de a informa asupra calității alimentelor introduse în gură, dar intervine și în declanșarea reflexă necondiționată a secreției glandelor digestive.

Răspuns de caitlin04
1

Răspuns:

Simţul gustului are rolul de a informa asupra calităţii alimentelor introduse în gură, dar intervine şi în declanşarea reflexă necondiţionată a secreţiei glandelor digestive.

Există 5 senzaţii primare de gust:

dulce,sărat,acru,amar,umami (gustul savorii).

Senzaţia primară de gust

Substanţele chimice din alimente şi băuturi se dizolvă în salivă şi fac contact cu microvilii celulelor gustative. Rezultă un potenţial de acţiune care depolarizează celula şi care determină exocitoza de vezicule sinaptice cu neurotransmiţători la polul bazal al celulei. Aceşti neurotransmiţători fac sinapsă cu terminaţiile dendritice ale neuronului primar determinând inducerea unui impuls nervos.

Pragul de excitaţie este cel mai mic pentru gustul amar, din cauză că numeroase substanţe toxice sunt amare şi declanşează o reacţie de apărare din partea organismului, urmat apoi de gustul acru, sărat şi dulce.

Gustul sărat:

Pentru gustul sărat, mugurii gustativi ce îl percep sunt situați la periferia limbii, de jur împrejurul marginii limbii. Depolarizarea celulelor gustative este produsă de ionii de Na+ care rezultă din descompunerea clorurii de sodiu (NaCl), în ionii Na+ şi Cl-. Na+ intră în celulă prin canalele de Na+ prin difuziune şi determină depolarizarea celulară cu inducerea unui potenţial de acţiune şi eliberarea de neurotransmiţători.

Gustul acru:

Pentru acest gust, ionii de H+ rezultaţi din descompunerea acizilor, pătrund în celulă prin canalele de H+. La fel ca în cazul Na+, ionii de H+ produc depolarizarea. Acest gust este perceput în principal cu porțiunile laterale ale limbii.

Gustul dulce, amar şi umami:

Spre deosebire de gustul sărat şi acru, pentru aceste gusturi, moleculele specifice se leagă de receptori membranari care sunt cuplaţi cu proteine G. Aceste proteine mai apoi activează mesageri secundari intracelulari, a căror acţiune are ca rezultat final depolarizarea celulară cu producerea unui potenţial de acţiune şi eliberarea de neurotransmiţători. Pentru gustul dulce, moleculele specifice sunt reprezentate de glucoză, fructoză, sucroză, aspartam, pentru cel amar specifici sunt alcaloizii şi alte toxine, iar gustul umami este declanşat de aminoacidul L-glutamat. Aceste gusturi se percep la nivelul mugurilor gustativi din vârful limbii.

Alte întrebări interesante