Pornind de la afirmatia lui Eminescu, realizati un eseu de 2 pagini in care sa argumentati existenta alegoriei in poemul "Luceafarul"
"Aceasta e povestea, iar intelesul alegoriei ce i-am dat este ca daca omul de geniu (geniul) nu cunoaste nici moarte si numele lui scapa de noapte uitarii, pe de alta parte, aici pe pamant nici e capabil de a fericii pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte dar n-are nici noroc" (M.S. 2275 pagina 56)
Răspunsuri la întrebare
Mihai Eminescu a afirmat la începutul poemului ''Luceafărul'': "Aceasta e povestea, iar înțelesul alegoriei ce i-am dat este ca daca omul de geniu (geniul) nu cunoaște nici moarte si numele lui scapă de noapte uitării, pe de alta parte, aici pe pământ nici e capabil de a fericii pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte dar n-are nici noroc", pentru a explica sensul pe care el, creatorul, i l-a dat creației sale.
Poți valorifica în eseul pe care îl vei redacta, următoarele lucruri:
- simbolul ocupă un loc central în versurile poemului. Cel mai important simbol este Hyperion (care este numele sub care apare Luceafărul în tabloul al II-lea și al III-lea)
- faptul că fiecare tablou are un înțeles propriu, însă și unul ascuns. De exemplu, tabloul al doilea care pare să prezinte doar dragostea dintre Cătălina și Cătălin. În esența lui, acest tablou prezintă faptul că cei doi se pot iubi datorită faptului că fac parte din aceeași speță, cea de simpli muritori.
Atunci când redactezi eseul, nu uita să:
- aduci argumente și citate din poem;
- să respecți regulile de ortografie și gramatică;
- să cauți niște critici literare publicate despre ''Luceafărul'';
- să începi fiecare idee nouă cu alineat.