Religie, întrebare adresată de 2fwzhzcqtm, 7 ani în urmă

Pornind de la textul ,,Cine vrea să fie auzit de Dumnezeu în rugăciunile sale, acela va trebui să-
L asculte pe Dumnezeu în poruncile Sale! Primeşte-L pe Dătătorul de Lege - Dumnezeu - şi El
te va primi pe tine, cel ce te rogi Lui. "(Sf. Nil Sinaitul)
redactați un eseu de minimum 2 pagini, în care să-i răspunzi prietenului tău la întrebarea: ,,Cum
ar trebui să mă pregătesc pentru participarea la Sfintele slujbe?".

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de natyprincess2007
0

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru participarea la Sfintele slujbe?

Viaţa cultică are un dublu rol: abandonarea unui mod de viaţă plin de compromisuri şi păcate de către cel ce se hotărăşte să trăiască, să se adâncească, să urmeze o viaţă nouă, şi sporirea în virtute, îndumnezeirea celui care deja merge pe această cale.

Sfintele slujbe sunt ca nişte porţi prin care omul intră în spaţiul sfânt al Bisericii. Fără a trece aceste porţi, el nu se poate bucura de darurile Duhului Sfânt care sunt oferite numai în cadrul Bisericii. Prin primirea lor, toate celelalte aspecte ale vieţii cultice se cer trăite.

Se cere sfinţirea şi îndumnezeirea continuă a vieţii în cazul vieţii sociale mai avem nevoie şi de o pregătire sufletească, duhovnicească, care constă în:

■       iertarea tuturor celor cărora poate le-am greşit;

■       părăsirea gândurilor rele pe care le avem asupra cuiva;

■       părăsirea păcatelor care întinează viaţa sufletească şi trupească a omului

Această pregătire a noastră trebuie să fie dublată şi de o stare sufletească (şi morală) adecvată. 

Cu cât pregătirea noastră va fi mai sinceră şi starea morală mai apropiată de duhul pe care îl transmit Sfintele Taine, cu atât vom simţi şi noi puterea, harul şi importanţa pe care o au ele pentru mântuirea noastră.Biserica este „casa lui Dumnezeu", de care se cuvine să ne apropiem cu inimă curată, întru plinătatea credinţei, curăţindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rău, şi spălăndu-ne trupul în apă curată... (Evr. 10, 22). Credinciosul trebuie să-şi spele trupul, pentru că urmează să se înfăţişeze înaintea împăratului împăraţilor, dar trebuie să-şi curăţească şi sufletul prin rugăciune, pocăinţă, înfrânare de la păcate, împăcarea inimii, alungând din ea orice ură şi vrăjmăşie, pentru a putea face loc astfel lui Hristos. Intrând în biserică, creştinul trebuie să lase orice grijă lumească deoparte: toată grija cea lumească să o lepădăm şi să aibă inima şi gândul îndreptate spre cer, spre Dumnezeu: să avem inimile!.

De asemenea, în biserică se intră cu credinţă, cu frică de Dumnezeu şi cu evlavie. 

Participarea credincioşilor la slujbele Bisericii are drept scop dobândirea harului divin necesar mântuirii. De aceea, pe lângă pregătirea morală şi fizică, creştinul trebuie să se pregătească şi intelectual. Astfel, fiecare dintre noi suntem datori să cunoaştem rolul şi simbolistica slujbelor.

Alte întrebări interesante