Limba română, întrebare adresată de KityCute, 8 ani în urmă

Povesteste textul La Alba Iulia dupa planul de idei.
Planul de idei este:
1. Este 1 Decembrie
2.Tatal ke da copiilor o carte.
3.Stefan si Irina se duc la parada.
4.Copii ii povestesc tatalui cum a fost parada.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aurelcraciun59
160
             Stefan o anunta pe mama ca vor fi liberi de la scoala doua zile una de Sfantul Andrei si alta de 1 Decembrie.La întrebarea mamei dar ce se sarbatoreste pe 1 Decembrie Stefan aduce adaugiri spunand ca este Ziua Nationala.Irina sora lui mai mare completeaza zicand ca atunci a avut loc Unirea Transilvaniei cu Romania .                                                                                     Copiii primesc în dar de la tata o carte cu copertile colorate în culorile tricolorului romanesc.Irina se bucura stiind ca sunt povestiri istorice si se hotaraste sa o rasfoiasca împreuna cu Stefan. Irina citeste titlurile povestirilor însotite de chipurile domnitorilor romani  .Ajunsi la titlul 1 Decembrie Marea Unire copiii îsi roaga tatal sa le povesteasca ce stie el despre Marea Unire. Tatal le povesteste ca aceasta unire era o dorinta veche a romanilor iar 1 Decembrie 1918 a fost momentul cand multi romani din toata tara au mers la Alba Iulia pentru a-si împlini dorinta.Adunati pe o campie oamenii erau fericiti,cantau, fluturau steagurile tricolore strigand ca vor unirea si vor Romania Mare. Aceste strigate ale multimii erau însotite de cantecele Desteapta-te romane ,Pe al nostru steag e scris Unire si alte cantece ce le trezea patriotismul. Apoi le-a explicat ca vestea Marii Uniri a fost anuntata de la tribuna dupa ce mult timp aceasta hotarare de a se întoarce Transilvania la Romania s-a dezbatut în prezidiu . Si astfel s-a înfaptuit unirea formand Romania Mare.De atunci si pana astazi poporul si oficialitatile comemoreaza aceasta unire prin defilari la Alba Iulia precum si în toata tara. Tatal le mai zice ca aceasta zi a devenit Ziua Nationala a Romaniei iar si ei împreuna cu mama lor vor fi prezenti maine la Alba Iulia pentru a participa la acest eveniment.Surpriza a fost uriasa iar ajunsi acolo au putut asista la parada militara.
               Fanfara,marsaluitul soldatilor în uniformele militare,cum ar fi aviatia,marina,politie,jandarmerie,vanatorii de munte ,pompierii fiecare conduse de catre un comandant ,steagurile tricolore fluturand în bataia vantului sunt lucrucrile care îi fascineaza pe cei doi copii si nu numai pe ei ci pe toti copiii aflati acolo facandu-i si pe ei sa salute militareste la trecerea plutoanelor de soldati pana cand coloanele s-au sfarsit.
                 Mama îi duce si la Muzeul National al Unirii unde au putut vedea documentele în care erau numele celor care au hotarat aceasta unire precum si colectia de etnografie si arta populara reprezentate de tesaturi,haine, ceramica, icoane din acele timpuri.
                Ajunsi acasa copiii îi povestesc tatalui faptul ca au fost impresionati de ceea ce au vazut fiecare zicand ce le-a placut.Irinei placandu-i plutonul de pompieri iar lui Stefan placandu-i trupele marinei militare cu dorinta de a deveni si el marinar.
               

KityCute: Multumesc dar, ai putea sa il faci mai scurt?
Alte întrebări interesante