Limba română, întrebare adresată de Georgee, 9 ani în urmă

povestiea pe scurt Aleodor Imparat


milki: e mare carteaaa ??????
Georgee: nu are 5 pagini Basme de petre ispirescu aleodor imparat
milki: a mersi!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danamocanu71
12
Traia un imparat care ajunsese la batranete si nu avea copii. Intr-o buna zi ,norocul ii surase si dobandi un frumos copilas. Il numi Aleodor ,iar la botezul lui veni lume din toate cele patru colturi ale lumii. Si se inveselira si petrecura trei zile si trei nopti. Baiatul crestea ,si se facea mai istet si mai priceput.
Dar iata ca se apropie sfarsitul imparatului. El chema copilul si ii dadu un ultim sfat:sa nu se duca niciodata sa vaneze pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop ,caci va plati cu viata.
Dupa moartea imparatului ,Aleodor carmui cu intelepciune tara. Dar intr-o zi ,din neatentie ajunse pe pamanturile pocitaniei pamantului care ii ceru in schimbul vietii sa i-o aduca pe fata lui Verdes imparat.
Pe drum ,pe cand se gandea el cum s-o scoata la capat cu sarcina primita ,zari o stiuca pe marginea unui elesteu. Intentionand sa o pregateasca pentru masa ,el s-a lasat induplecat de rugamintile acesteia si o arunca in apa. Primi in schimb un solzisor fermecat ,care facea ca atunci cand flacaul se gandea la vietatea salvata ,ea sa vina la el. Aleodor mai cruta si un corb si un taune care ii daruira o pana si un pufulet din aripioara ,cu aceleasi insusiri fantastice ca si solzisorul.
Ajuns la curtile lui Verdes imparat ,Aleodor astepta doua zile fara ca cineva sa vina sa-l intrebe ceva. Abia a treia zi slujitorii il dusera la Verdes imparat.
Acolo afla ca trebuie sa treaca prin multe incercari:putea sa se ascunda oriunde va avea trei zile de-a randul. Daca fiica imparatului il gasea ,i se taia capul ,iar daca nu il gasea ,o lua de sotie. Aleodor se invoi si se ascunse cu ajutorul noilor sai prieteni. Prima si a doua zi il gasi ,insa in a treia zi ea a fost nevoita sa se recunoasca invinsa.
Tinandu-si promisiunea ,flacaul o duse ,,pocitaniei pamantului'' ,dar ea nici nu a vrut sa se uite la o asemenea fiinta. Pcitania ,auzind una ca asta ,muri de ciuda.
Atunci Aleodor isi intinse imparatia sa si pe mosia lui Jumatate-de om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop ,lua de sotie pe fata lui Verdes imparat si se intoarse acasa.
Supusii sai se bucurara mult sa-i vada insurat cu o fata frumoasa.
El se urca din nou in scaunul imparatiei si trai pana la adanci batraneti alaturi de fata lui Verdes imparat.
Alte întrebări interesante