Limba română, întrebare adresată de georgescucosmin67, 8 ani în urmă

povestirea textului harry potter și piatra filozofală de J.K.Rowling​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariaiiuliana9
6

PRIMA PARTE

Harry Potter este un băiat care trăiește cu unchii și cu vărul lui. I-a fost spus că părinții i-au murit pe când avea doar un an într-un accident de mașinǎ și unchii lui au grijă de atunci de el. Este tratat destul de rău acasă, stând într-o cămăruță amenajată sub scări. Într-o zi, Harry verifică poșta și observă o scrisoare adresată lui, de la școala de vrăjitorie Hogwarts, însǎ unchiul lui rupe scrisoarea, nelăsându-l să o citească. În următoarele zile, o mulțime de bufnițe bombardeazǎ cǎsuța poștală cu scrisori asemǎnǎtoare, pe care unchiul Vernon le arde. Într-un efort de a evada,familia Dursley se mutǎ din loc în loc ajungând în cele din urmǎ pe o insulǎ pǎrǎsitǎ.

În acea noapte pe când Harry își serba ziua, Rubeus Hagrid, păstrătorul cheilor și îngrijitorul vânatului de la Hogwarts dǎrâmǎ ușa ca sǎ-i aducǎ personal o scrisoare și un tort. Îi spune lui Harry cǎ este de fapt un vrăjitor și, dacă vrea, poate merge la Hogwarts să învețe magia. De asemenea părinții lui nu au murit într-un accident de mașină, iar familia lui îi ascunsese asta dintr-o speranțǎ deșartă că Harry nu va deveni vrǎjitor. A doua zi acesta pleacǎ cu Hagrid sǎ-și cumpere rechizite. Intrând în lumea magică din Londra, el descoperă că este faimos, fiind Băiatul Care A Supraviețuit Lordului ( auto-intitulat ) "Voldemort" după ce acesta îi omorâse părinții, singurul semn al confruntării fiind o cicatrice în formă de fulger.

Hagrid îl duce pe Harry la Gringotts, banca vrăjitorilor, de unde iau, în afară de bani, și un pachet misterios. După aceasta, se duc la cumpărături, iar Harry primește încă un cadou: propria lui bufniță mesageră, Hedwig.

În trenul care-i duce pe elevi la Hogwarts, Harry își face doi prieteni: Ron și Hermione. La școală elevii sunt împărțiți în patru case: Astropuf (Hufflepuff), Cercetaș (Gryffindor), Ochi-de-Șoim (Ravenclaw), și Viperin (Slytherin). Ron, Hermione și Harry sunt sortați la Cercetași, deși Jobenul Magic care face Sortarea se decide greu între Viperin și Cercetaș când este rândul lui Harry. În următoarele zile, Harry face cunoștință cu profesorii, dintre care îl displace în mod special pe Severus Plesneală (Snape), profesorul de Poțiuni. Harry ia prima lecție de zburat cu mătura și se descurcă atât de bine încât este selecționat în echipa de Vâjthaț (Quidditch) a Cercetașilor, pe postul de gonaci.

Draco Malfoy îl păcălește pe Harry, ademenindu-l într-o capcană; Harry, Ron și Hermione fug de la locul de întâlnire, ajungând pe coridorul de la etajul trei, care este strict interzis elevilor din ani mici. Ascunzându-se la întâmplare într-o încăpere, ei "fac cunoștință" cu un câine uriaș cu trei capete, care păzește o trapă. Mai târziu, cei trei vor afla de la Hagrid că numele acestui câine este Fluffy, și vor presupune că acesta păzește pachetul misterios luat de Hagrid de la Gringotts.

În timpul cinei de Halloween, profesorul Quirell anunță că un căpcăun (troll) a pătruns la subsol, iar Dumbledore, directorul școlii, îi trimite pe toți în dormitoare. Harry si Ron se despart de grup si merg in cautarea capcaunuilui pe care Harry il incuie in baia fetelor. Realizand ulterior ca Hermione era in baie impreuna cu trolul, Harry si Ron debaricadeaza usa și reușesc după o scurtă luptă să-l lase inconștient, salvând-o pe Hermione. Pentru aceasta, Hermione le ia apărarea celor doi în fața profesoarei McGonagall. Harry observă că profesorul Snape are o rană la picior și presupune că el a adus căpcăunul în castelul Hogwarts ca o diversiune ca să poată trece de Fluffy și să ia pachetul păzit.La primul meci de Vâjthaț al lui Harry, nu-și poate controla mătura, aceasta fiind vrăjită de către un spectator răuvoitor. Hermione îl observă pe Plesneală că murmură cuvinte magice, așa că furișându-se sub tribună, ea îl oprește dându-i foc la pelerină ( cu vraja Lacarum-Inflamare). Drept urmare, Cercetașii câștigă datorită lui Harry care prinde Hoțoaica Aurie (Golden Snitch) in gura, aproape înghițind-o.

Alte întrebări interesante