Limba română, întrebare adresată de ioana716, 8 ani în urmă

povestirea textului Moș Ion Roată și Vodă Cuza după Ion Creangă fără dialoguri .Urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bibi2018888
91
Pai e vroba despre Mos Ion Roata, si niste tarani care au luat parte la Divanul ad-hoc din Moldova . (1857). Acolo erau niste boieri care nu vorbeau pe intelesul lui, iar Mos Ion Roata le-a spus sa vorbeasca mai ''moldoveneste'' sa spun asa deoarece el chiar nu intelegea nimic.  
Si sare unul dintre ei ( dintre boieri )  zicandu-i , caci de ce trebuie sa inteleaga el.
Si Mos Ion Roata ca sa se apere, ii intreaba, de ce l-au mai aduc acolo daca tot nu vorbesc pe intelesul lor. Deoarece nici tanarii nu intelegeau ce vorbeau boierii. 
Si Voda-Cuza i-a sarit si el in ajutor, imprietenandu-se cu Mos Ion Roata.
Iar dupa multe certuri dintre ei, s-a incuviintat ''Unirea''. 
Peste cativa ani, Cuza-Voda a ajuns domnitor. Si l-a intalnit pe Mos Ion Roata, si tinandu-l minte, l-a intrebat cum mai e, iar el i-a raspuns ca e destul de rau, deoarece de la intamplarea de la  ''ad-hoc'' el nu a mai avut zile bune cu boierii. 
Cuza-Voda s-a gandit putin, apoi i-a pus doua fisicuri de napoleoni in mana zicandu-i lui Mos Ion Roata sa pastreze acel mic dar de la el. 
Iar el i-a multumit, dar l-a intrebat ca cu rusinea lui cum ramane, iar Cuza-Voda il saruta pe ambii obraji spunandu-i sa mearga a sateni si sa le spuna ca, pe unde l-au scuipat boierii, acolo l-a sarutat domnitorul tarii si i-a sters rusinea. 
 
Ar trebui sa citesti ''intampalrea''. Imi pare rau daca am greseli. M-am grabit. 
Alte întrebări interesante