Precizati organizarea sociala a romei antice (In forma de referat)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Organizarea sociala in Roma antica
Explicație:
In epoca republicana, societatea romana era organizata in cinci clase sociale dar in timp sistemul a devenit mai flexibil, mai ales in urma conflictelor dintre patricieni si plebei, care au dus la obtinerea unor drepturi sociale si politice pentru cei din urma: din randul plebeilor se alegeau doi tribuni si doi edili, mai tarziu au avut acces si la magistraturile de consul si praetor, precum si la functii religioase superioare. Prin Legea celor XII Table, acestia au obtinut recunoasterea principiului egalitatii tuturor cetatenilor in fata legii.
Spre sfarsitul epocii republicane, s-a constituit o noua clasa, nobilitas, care ii cuprindea pe patricieni, plebeii bogati, membri ai senatului, magistrati. Nobilii aveau dreptul sa poarte toga cu o banda lata de purpura, incaltaminte de culoare rosie, simboluri ale nobletei. Cavalerii (equites), initial exclusiv militari, au constituit o noua clasa sociala, din care faceau parte alti cetateni bogati – mari proprietari de pamanturi, oameni de afaceri, avocati si altii, care nu aveau dreptul de a fi alesi in Senat si de a accede la magistraturi. Ca semne distinctive, acestia purtau un inel de aur si toga cu o fasie ingusta de purpura.
Clasa cea mai numeroasa era cea a taranilor liberi, care cu timpul au saracit, prin pierderea proprietatii asupra pamantului, mai ales datorita administrarii arbitrare a domeniului public, ce era constituit din jumatatea sau treimea din pamanturile cucerite, date in arenda marilor proprietari funciari, senatorilor si cavalerilor. Unii dintre taranii saraciti deveneau coloni, prin atribuirea de pamant in coloniile romane, unde se stabileau definitiv, dupa serviciul militar de 16 ani.
Sclavii erau recrutati dintre prizonierii de razboi, infractori, dezertori, debitori insolvabili, copii vanduti de parinti. La inceput, regimul acestora era foarte dur, puteau fi vanduti, daruiti, lasati mostenire prin testament de catre stapanii, care aveau drept de viata si de moarte asupra lor. Spre sfarsitul epocii republicane si in cea imperiala, situatia lor s-a imbunatatit intr-o oarecare masura: erau folositi ca mana de lucru la lucrari publice, treburi administrative iar cei care aveau acces la educatie, deveneau medici, literati, oameni de stiinta, pedagogi, muzicieni etc.
SPER CA AM AJUTAT