Geografie, întrebare adresată de andreeapetrica255, 8 ani în urmă

Precizati rolul pedogenetic , al climei si al omului​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marukp
0
Clima acţionează în procesul de pedogeneză atât direct cât şi indirect prin intermediul vegetaţiei a cărei dezvoltare şi distribuţie este influenţată de parametrii climatici (temperatura şi precipitaţiile). Temperatura influenţează intensitatea proceselor care au loc în sol: alterarea, mineralizarea şi humificarea resturilor vegetale, procesele de adsorbţie, evapotranspiraţia etc.
Descompunerea resturilor vegetale în zona de stepă, se manifestă cu o intensitate mult mai mare comparativ cu zonele mai reci, unde descompunerea este mult mai lentă, resturile organice fiind nedescompuse sau parţial descompuse. Temperatura influenţează şi activitatea organismelor şi microorganismelor din sol. În general bacteriile, preferă un mediu mai cald comparativ cu ciupercile, care contribuie la descompunerea resturilor vegetale în zone mai reci. Toate aceste procese sunt în strânsă legătură şi cu precipitaţiile, care acţionează prin percolare, stagnare şi scurgere, producând diferite procese care influenţează pedogeneza solurilor. Activitatea antropică nu este considerată un factor natural pedogenetic, dar datorită acţiunii sale omul poate influenţa direct sau indirect evoluţia solurilor. Odată cu intensificarea tehnologiilor agricole de către om prin modificarea ecosistemului, solurile au suferit modificări atât în sens pozitiv cât şi negativ.
În urma fertilizării cu îngrăşăminte organice şi minerale a solurilor agricole se reface consumul de nutrienţi în sol care au fost îndepărtaţi odată cu ridicarea recoltei. Introducerea sistemelor de irigaţii compensează deficitul de apă din punct de vedere climatic dar totodată pot produce creşteri ale umidităţii în sol şi sărăturarea acestuia ca urmare a utilizării apei necorespunzătoare.
Alte întrebări interesante