Limba română, întrebare adresată de woahqoahwoah, 8 ani în urmă

precizeaza care dintre textele date este literar, numeste doua trasaturi ale acestui tip de text si noteaza un citat care sa le ilustreze.
repede va implor dau toate stelele toate coroanele ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
7

Răspuns:

Textul A este un text literar, deoarece:

are caracter ficțional, nu ni se prezintă personaje și întâmplări reale, ci ele sunt inventate de autor

are scop estetic, deoarece trezește în cititor sentimente și emoții. De exemplu sentimentul de admirație față de Buck, sentimentul de milă față de Toots și Ysabel

se caracterizează prin expresivitate, obținută prin utilizarea imaginilor artistice și a figurilor de stil, folosindu-se destul de des sensurile figurate ale cuvintelor: „Apăreau și dispăreau, locuiau înghesuiți în cuști strâmte sau trăiau obscur în ungherele casei”, „creaturi stupide care numai rareori scoteau nasul pe ușă și puneau (cuvânt cenzurat de brainly) în țărână”

Textul B este un text non-literar, deoarece:

are caracter nonficțional, prezentându-ni-se informații reale despre câini

– are scop informativ, enumerând o serie de date științifice despre istoria câinilor și despre câteva recorduri canine: cei mai înalți câini, cel mai lung, cel mai greu, cel mai mic.

limbajul este corect, precis și accesibil, cuvintele fiind folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc și termeni consacrați în lucrările de istorie „au apărut pentru prima oară”, „nativ”, „emigranți”, „domesticiți”, „oamenii cavernelor”, sau termeni științifici: „Miacis”, „Paleolitic”.

Explicație:

Alte întrebări interesante