Limba română, întrebare adresată de iosidari, 8 ani în urmă

Precizează, în caiet predicat ele nominale de la exercițiul precedent adică ex(6) pe care îl vedeți. Dau 100 de puncte!!!! Va rog!!! ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LimbaSiLiteratura23
9

Răspuns:

Explicație:

A. Ioana a dorit să meargă în parc.

B. Aș vrea să fac o plimbare cu bicicleta.

C. Ați fi putut să-l ajutați pe Dan.

D. Dinu este un schior bun, un elev harnic, un olimpic la

istorie cunoscut în toată școala și un văr săritor.

E. Diana este o bună organizatoare, o persoană hotărâtă și o prietenă devotată și ne-a convins pe toți să mergem într-o excursie.

predicate verbale: a dorit, să meargă, aș vrea, să fac, ați fi putut, să ajutați, a convins, să mergem.

predicate nominale:

a) este un schior, un elev, un olimpic, un văr - predicat nominal alcătuit din verbul copulativ "a fi", personal, intranzitiv, neregulat, conjugarea a IV-a, diateza activă, modul indicativ, timpul prezent, persoana a III-a, numărul singular, genul masculin, forma afirmativă + numele predicativ multiplu "un schior, un elev, un olimpic, un văr", exprimat prin substantive comune, genul masculin, numărul singular, cazul nominativ.

b) este o organizatoare, o persoană, o prietenă - predicat nominal alcătuit din verbul copulativ "a fi", personal, intranzitiv, neregulat, conjugarea a IV-a, diateza activă, modul indicativ, timpul prezent, persoana a III-a, numărul singular, genul feminin, forma afirmativă + numele predicativ multiplu "o organizatoare, o persoană, o prietenă, exprimat prin substantive comune, genul feminin, numărul singular, cazul nominativ.


iosidari: mulțumesc!!
Alte întrebări interesante