Precizează, pe baza răspunsurilor de la exerciţiul anterior, din ce parte de vorbire neflexibilă poate proveni adjectivul.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Salutare!
O sa te ajut sa intelegi mai bine, iar pe viitor sa poti depista cu usurinta adjectivele provenite din participiul verbului, din gerunziu sau adverb
Deci :
- soarele strecurat (aici ai adjectiv provenit din participiul verbului a strecura; in momentul în care un substantiv stă pe lângă un verb la participiu ( prin conversiune devine adjectiv; modul participiu este un mod nepersonal (nepredicativ) care arată o acțiune trecută și terminată. Verbele la participiu se termină în t (mâncat, citit, văzut, alergat) sau s (spus, zis) )
- padurea este linistita . (aici ai din nou un adjectiv provenit din participiu, dar stii ca acesta se acorda in gen, numar si caz cu substantivul pe ccare il determina ; deoarece participiul este un mod nepersonal, verbele la acest mod nu pot avea funcția sintactică de predicat verbal, asa ca aici este nume predicativ)
- chipurile surazande ( adjectiv provenit din gerunziul verbului a surade; gerunziul este un mod nepersonal și nepredicativ care exprimă, de obicei, o acțiune în desfășurare dependentă de acțiunea unui verb la un mod personal. Gerunziul caracterizează acțiunea verbului principal al propoziției, precizând totodată modul, timpul, cauza sau condiția acțiunii verbului principal.)
- asemenea fapte ( aici ai un adjectiv provenit din adverb)
Explicație: