Istorie, întrebare adresată de LupusorulImb, 7 ani în urmă

Prezentați, în aproximativ o pagină, o sinteza cu tema Rolul monarhului absolut în Europa, având în vedere următoarele: a) ideologia absolutistă; b) două exemple de izvoare care îl mențio- nează; c) atribuţiile sale.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de statefamilia01
1

Salut!

  • Rolul monarhului absolut în Europa a avut un impact major asupra istoriei acestei regiuni, fiind un sistem politic care a domnit în Europa începând cu secolul XVI până la sfârșitul secolului XVIII. Ideologia absolutistă se bazează pe ideea că monarhul este sursa puterii supreme în stat, având autoritate totală asupra tuturor aspectelor vieții politice, economice și sociale.
  • Două exemple de izvoare care menționează acest sistem sunt Tratatul despre Guvernare (1597) al lui Jean Bodin și Politica (1640) a lui Thomas Hobbes. Acestea susțin că monarhul trebuie să aibă autoritatea de a lua decizii fără nicio limită, pentru binele țării și al populației sale.
  • Atribuțiile monarhului absolut erau de a guverna, de a lua decizii politice, de a asigura apărarea țării, de a menține ordinea și siguranța în țară și de a administra justiția. De asemenea, acesta avea puterea de a numi miniștri și ofițeri, de a acorda privilegii nobilimii și de a colecta taxe.
  • În concluzie, monarhia absolută a jucat un rol important în istoria Europei, prin oferirea unei singure surse de autoritate și prin instituirea unui sistem de guvernare puternic. Cu toate acestea, acest sistem a fost în cele din urmă înlocuit de sistemele moderne de guvernare democratică, care au oferit o mai mare participare a populației la luarea deciziilor politice.
Alte întrebări interesante