Istorie, întrebare adresată de andreeadiana26, 9 ani în urmă

Prezentați în aproximativ o pagina o sinteza cu tema Tarile Romane în cruciada antiotomana în Evul Mediu, având în vedere următoarele :
a) statutul politico-juridic al Tarilor Romane în raporturile cu Poarta;
b) Trei evenimente importante ;
c) Raporturile dintre Tarile Romane și statele creștine vecine.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iulian899
55
Referatul pe care o sa ti-l prezint este o continuare la celalalt pe care ti l-am facut tot astazi .
Dupa capatarea independentei fata de Ungaria , Tara Romaneasca si Moldova  au de venit prada unui nou cuceritor :Imperiul Otoman , care voia sa isi imprastie religia prin toata Europa. Prin drumul lor spre Occident , ei au fos nevoiti sa teaca prin aceste meleaguri . 
La sfarsitul secolului al 14-lea , conducatorii tarilor romane constientizeaza aceasta problema si sunt nevoiti sa se foloseasca de aliati dimprejur pentru a putea rezista . Pe atunci se aflau doua forte ale Europei pe langa Imperiul Otoman , vecine cu noi : Polonia si Ungaria . Acestea aveau intentiile lor in tara noastra , pe care au atacat-o de asemenea de foarte mult ori pana atunci , dar grija lor mai mare era sa aiba grija la Imperiul Otoman . Prin aliante cu state din Europa de vest precum (Venetia , Franta , Luxemburg , Imperiul Habsburgic ) , s-a format asa-numita coalitie anti-otomana . In vremea aceea , conducatorul Tarii Romanesti era Mircea cel Batran . Acesta a dus o lupta crancena la Rovine , cu turcii , unde nici locatia , dar nici numarul mortilor nu poate fi estimat . In 1396 , coalitia anti-otomana trece Dunarea si lupta la Nicopole , unde pierd drastic in fata Imperiului Otoman care a castigat un avans imens datorita acestei batalii . Tot in perioada lui Mircea cel Batran Dobrogea va deveni parte din Imperiu , dar si tributul va fi aplicat pentru cativa ani in schimbul pacii . In perioada imediat urmatoare , multi dintre conducatorii tarilor romane vor avea conducatori alesi de sultan , dar tara totusi ramane doar suzerana Imperiului Otoman , nu si pasalac datorita rezistentei darze a romanilor . In 1541 ,datorita infrangerilor suferite de maghiari conta turcilor , ei pierd Transilvania , care va deveni din voievodat in principat , avand mult mai mult noroc decat celelalte doua state romane din punct de vedere al suzeranitatii .Un conducator ales tot de sultan este si Mihai Viteazul , dar acesta ii tradeaza si se alatura crestinilor din Europa , formand asa-numita ,,liga sfanta'' . Aici putem adauga si state precum Moldova si noua Transilvanie , cu Aron Voda, respectiv  Sigismund Bathory in fruntea tarii .Mihai Viteazul ii invinge pe turci la Calugareni si Giurgiu si ii impinge din afara tarii. Datorita schimbarilor intervenite in conducatorii Moldovei si Transilvaniei  , liga sfanta se va rupe , turcii incepand atacurile in Tara Romaneasca , iar conducatorii statelor romane si europene vrand sa il dea jos de pe tron pe Mihai Viteazul . Acesta vede ca singura solutie , unirea tarilor romane prin detronarea conducatorilor Moldovei si Transilvaniei , dar intr-un final este omorat si unirea , la mai putin de 1 an se destrama . De atunci si pana la unirea principatelor romane din 1859 , conducatorii era alesi de catre sultani , iar independeta va fi castigata de abia in 1878 , fiind recuperata si Dobrogea atunci .

iulian899: Scuze , dar nu am avut deloc inspiratie sa am un limbaj mai bogat si nici timp . Totusi asta nu insemana ca nu mi-a luat mult sa il fac . Sper sa iti placa !
iulian899: Multumesc foarte mult !
Alte întrebări interesante