Prezentaţi, la alegere, o bătălie din Evul Mediu românesc menţionând adversarii, o cauză, locul și data desfășurării bătăliei, o tactică de luptă și o consecinţă a bătăliei. Consultați https://enciclopediaromaniei.ro/.
Incercati sa o faceti scurta va rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Bătălia de la Târgoviște 1462
Explicație:
Această bătălie, denumită și ”Atacul de noapte” reprezintă cel mai important conflict dintre domnitorul Vlad Țepeș și sultanul Mehmed II. S-a desfășurat în vara anului 1462, pe teritoriul Târgoviștei.
Cauzele principale ale desfășurării bătăliei au fost refuzul de a plăti tribut, și atacurile precedente ale lui Vlad Țepeș de la începutul anului impotriva otomanilor.
Țepeș s-a bazat că va primi ajutor din partea maghiarilor, dar lucrul acesta nu s-a intâmplat, astfel că domnitorul a fost nevoit să devină invingător doar cu forțele proprii. Atacul a avut loc în aproprierea capitalei muntene, unde armata copleșitoare a sultanului a fost învinsă folosind, printre altele , o tactica a ”pârjolirii pământului”(această tactică implică otrăvirea apelor și arderea recoltelor, practic orice modalitatea de a nu permite aprovizionarea cu hrană și apă, sau de a opri comunicarea cu forțele din afară).
Oastea otomană, demoralizată și flămândă, nu a rezistat foarte mult după, mulți turci fiind uciși în acea noapte. Pe lângă pierderile umane, au fost ucise și animalele din bătălie. În urma bătăliei, otomanii au fost nevoiți să se retragă .