Prezentați revoluția de la 1848 din Moldova declanșare, forțe participante, personalități, caracter,documente programatice, înfrângere, urmări
Răspunsuri la întrebare
Bună! ❤️
Revoluția de la 1848 în Moldova
Gândirea politică românească a generat la începutul secolului al XIX-lea un proiect de reforme ce conturau proiectul statului român modern.
Printre aceste proiecte se numără și proiectul politic pașoptist, cunoscut și sub numele de Revoluția de la 1848.
Această revoluție s-a desfășurat atât în Moldova, câți și în Transilvania și Țara Românească, aceste programe având atât caracter moderat, cât și radical.
În Moldova, revoluția a izbucnit în timpul domniei domnitorului Mihail Sturza (1834-1849), autoritatea cu care acesta conducea nemulțumind poporul și nobilii.
Astfel că, la 27 martie 1848, la hotelul Petersburg din Iași, Vasile Alecsandri redactează alături de o grupare de revoluționari un document în 35 de puncte, numit "Petițiunea Proclamațiune" acesta fiind adresată domnitorului și puterii protectoare.
Printre personalitățile care participă la această mișcare putem aminti pe Vasile Alecsandri, A.I. Cuza, care va deveni mai târziu domnitor al Moldovei și Țării Românești și va înfăptui Mica Unire, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Alecu Russo, Costache Negri.
Revoluția a avut un caracter moderat, neexistând mișcări militare de amploare.
Printre prevederile documentului redactat putem aminti : grabnica îmbunătățire a stării locuitorilor săteni, desființarea cenzurii, libertatea tiparului, funcții acordate după merit, reforma școlilor, securitatea personală, desființarea pedepselor corporale.
Deși petiția nu avea caracter radical, și propunea și respectarea Regulamentului Organic, Mihail Sturza respinge documentul redactat de revoluționari și ordonă înăbușirea revoluției.
Astfel că, armata intervine, mulți revoluționari fiind arestați, unii boieri fiind exilați la mănăstiri sau la moșiile lor, unii fiind trimiși în Turcia, iar unii reușesc să fugă în alte zone.
Aceasta a reprezentat prima mișcare revoluționară de la 1848 și deși a fost înăbușită, aceasta a continuat în celelalte țări române, luând amploare și existând, spre diferența de Moldova, prevederi radicale, precum unirea tuturor provinciilor românești sub un singur conducător.
Succes ❗