Limba română, întrebare adresată de ciciene, 8 ani în urmă

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două mijloace de caracterizare a personajului identificat în fragmentul dat:

„În sfârşit ceata de tâlhari căzuse prinsă în capătul pădurii Dobrenilor. Doi ani de zile, vreo câţiva voinici, spoiţi cu cărbuni pe ochi, foarte-ndrăzneţi şi foarte cruzi, băgaseră spaima în trei hotare. Întâi începuseră cu hoţia de cai; apoi o călcare, două cu cazne; pe urmă omoruri. Între altele făcuseră acum în urmă o vizită despre ziuă lui Popa Iancu din Podeni.
Popa era un om cu dare de mână; rămas văduv, deşi foarte tânăr, trăia cu maică-sa. Îi mergeau treburile cât se poate de bine. În timp de un an şi jumătate, cumpărase două sfori de moşie, ridicase un han şi o pereche de case de piatră; vite multe, oi, cinci cai, şi mai avea, se zice, şi bănet. Astea băteau la ochi, toată lumea credea că popa găsise vreo comoară. La aşa stare, trebuia, se-nţelege, să se oprească ochii tâlharilor.”

(Ion Luca Caragiale - În vreme de război)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionela1018
7

Popa este caracterizat de către autor, ca fiind tânăr, văduv și cu dare de mână.

Apoi este caracterizat prin prisma faptelor sale de întreprinzător harnic: treburile îi mergeau bine, cumpărase pământ, multe animale, ridicase un han și avea mulți bani.

În relațiile cu ceilalți oameni din sat înțelegem că era însingurat, pentru că nimeni nu cunoaștea cum de se îmbogățise, omanenii crezând că popa gasise o comoara.


ciciene: Mersi!
Alte întrebări interesante