Matematică, întrebare adresată de MasterTY1170, 8 ani în urmă

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului, identificate în fragmentul dat.
Rosmarin surâdea, în vreme ce Liana striga vesel: — Sunt frumoasă, Tincuțo? Bătu din palme și se răsuci cu pași de dans împrejurul camerei, parcă ar fi auzit o mare noutate. Apoi, după ce Tinca ieși cu haina și blana, se așeză la masă, începând să examineze cu amănuntul cumpărăturile, explicând fiece lucru în vederea zilei de mâine. Era obișnuită să primească complimente și totuși îi făceau plăcere ori de la cine veneau. Pe stradă bărbații întorceau capul după ea ca și când ar fi răspândit o vrajă irezistibilă. Figura ei de fetiță mirată și nevinovată, cu părul blond natural, cu obrajii puțin bucălați, cu nasul mic obraznic, nu o prea distingeau din mulțimea de femei drăgălașe care dau străzilor bucureștene, altfel puțin remarcabile, un aspect atât de simpatic. Ochii ei însă fascinau prin culoarea lor albastră închisă cu reflexe violete, adumbriți de lungile gene blonde ca într-un cuib de aur. În privirile lor scăpăra curiozitatea inteligentă, un etern semn de întrebare și, mai ales în momentele de uitare de sine, o pâlpâire stranie, o melancolie tulburătoare ca un avertisment ascuns.
Liviu Rebreanu, Jar

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
3

Protagonista fragmentului din romanul Jar de Liviu Rebreanu este personajul feminin Liana, care participă activ la narațiune, fiind caracterizată atât în mod direct de către narator și alte personaje, cât și indirect prin faptele, gesturile și relațiile cu celalalte personaje.

Naratorul realizează o caracterizare directă, prin prezentarea informațiilor legate de fizionomia feței (păr, obraji, nas, culoarea ochilor etc.) prin care se sugerează frumusețea și autenticitatea personajului. Portretul moral este realizat prin intermediul mijloacelor de caracterizare indirecte. Liana este o femeie elegantă, obișnuită să primească complimente, care captează atenția bărbaților etc.

Ne amintim:

Citim cu atenție fragmentul din romanul Jar de Liviu Rebreanu pentru a putea prezenta două modalități de caracterizare a personajului!

Mijloacele de caracterizare ale personajelor pot fi:

1. directe

  • realizate de narator
  • realizate de alte personaje
  • autocaracterizare

tehnica oglinzilor paralele (reflectării poliedrice) – personajul este văzut în chip diferit de mai multe instanțe narative

2. indirecte

  • prin gânduri și sentimente
  • limbaj
  • vestimentație
  • nume
  • tehnica basoreliefului
  • fapte etc.

Mai multe despre mijloacele de caracterizare a unui personaj aici: https://brainly.ro/tema/5017521

Succes și spor la teme!

#BAC2022

Alte întrebări interesante