Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în fragmentul de mai jos.
TABLOUL IV
S-a înserat, ca în orice zi de iarnă, devreme. Felinarul a fost aprins afară. În casă e o atmosferă plăcută, în care cuvântul pare mai armonios și mai plin de înțeles. Se poate întinde, mai ușor, o punte de la o inimă la alta.
SCENA I MIOARA, STĂVĂROAIA
Mătușa și nepoata au băut cafele. Stau acum la masă, față în față, și caută în cești semnele norocului și ale nefericirii. Stăvăroaia, care a dormit după prânz, e binedispusă și pare mai tânără, dacă nu mai frumoasă. Mioara, dimpotrivă, e tristă și caută să-și ascundă ochii plânși. A rămas cu ceașca în mână și privirile în gol, în timp ce mătușa – cu o figură surâzătoare și comod instalată în fotoliu – îngână o frântură de romanță demodată. STĂVĂROAIA (râde îngânat, cu o jenă prefăcută): Ba nu zău, inimioară, că e nebună ceașca asta!
George Mihail-Zamfirescu, Idolul și Ion Anapoda
Răspunsuri la întrebare
Citim cu atenție fragmentul din textul Idolul și Ion Anapoda de George Mihail-Zamfirescu pentru a putea prezenta rolul notațiilor autorului astfel:
În acest fragment, autorul George Mihail-Zamfirescu, reușește, cu ajutorul indicațiilor scenice, să fixeze decorul și recuzita, reperele spațio-temporale, personajele care participă la acțiunea din tabloul IV, scena 1, precum și o serie de trăsături, gesturi, stări sufletești și acțiuni ale personajelor Stăvăroaia și Mioara.
Acțiunea din Tabloul IV, scena 1 are loc seara, după aprinderea felinarelor, într-o zi de iarnă, în interiorul casei. Atmosfera primitoare a casei este descrisă plastic: atmosferă plăcută, […] de la o inimă la alta.
Decorul este alcătuit dintr-o masă, fotolii în care personajele stau așezate față în față și cești de cafea. Personajele care participă la această scenă sunt: Mioara și mătușa sa Stăvăroaia. Sunt descrise gesturile pe care le fac personajele: au băut cafele, stau la masă, față în față, studiază ceștile de cafea etc. stările sufletești precum bucurie sau tristețe, acțiuni ale personajelor: studiază ceștile de cafea, fredonează, etc.
Ne amintim:
Notațiile autorului (numite și didascalii) sunt acele instrucțiuni pe care autorului unei piese de teatru le realizează în vederea unei interpretări corespunzătoare a operei pe scenă, care însă contribuie și la o mai bună înțelegere a textului de către cititor.
Mai multe despre rolul indicațiilor scenice aici: https://brainly.ro/tema/37134
Succes și spor la teme!
#BAC2022