Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului, identificate în fragmentul dat.
Stranie apariție și Hacik, așa de străin și totuși atât de apropiat de peisagiul acesta, că nu l-aș putea închipui în alt loc. Un om ridicol: mic, subțire, păros, cu sprâncenile împreunate, fără vârstă. Limbaj amuzant, dar și mai amuzant e timbrul vocii, pe care nu-l pot reda prin scris. O caracteristică are că te salută ori de câte ori te-ar întâlni, și te întâlnește de o sută de ori pe zi. Prima dată l-am descoperit pe o bicicletă, cu o cutie de pălării în mână. Era țanțoș, drept, cu o mână abia sprijinind ghidonul. Ce rost o fi avut bicicleta între cele câteva magazii sau cutia de pălării rămâne inexplicabil. E gata să facă servicii și, dacă îl iscodești puțin, începe să-ți povestească despre dragostea lui fără speranțe pentru o fată tuberculoasă. Dacă l-ar accepta, ar lua-o de nevastă, cu orice risc. Hacik are un suflet admirabil, exprimat ridicol, dar în cazul lui ridicolul ți-l face cu atât mai drag. Poartă pretutindeni vioara cu el și e suficient să-l surprinzi noaptea în vreun colț de lângă mare, cântându-și toate deznădejdile, ca să-ți fie, măcar pentru o clipă, frate. Ioana mi-a spus: „Când am fost la Cavarna, în timpul despărțirii noastre, numai cu Hacik mă simțeam mai bine, căci îmi amintea de tine." De ce? Căci între mine și Hacik nu-i nicio asemănare. Poate că Hacik nu este decât eu, ușor caricaturizat sau simplificat, fără amănuntele care mă complică inutil? Sau poate că lângă ființa tragică și ireală a lui Hacik orice deznădejde găsește un teren prielnic?
Anton Holban, Ioana
Răspunsuri la întrebare
Citim cu atenție fragmentul din romanul Ioana de Anton Holban pentru a putea prezenta două modalități de caracterizare a personajului astfel:
Protagonistul fragmentului din romanul Ioana de Anton Holban este personajul masculin Hacik, care este caracterizat de către narator atât în mod direct, cât și indirect prin faptele, gesturile și relațiile cu celalalte personaje.
Naratorul realizează o caracterizare directă, prin prezentarea informațiilor legate originalitatea și ambiguitatea personajului, dar și de portretul fizic al acestuia. Portretul moral este realizat prin intermediul mijloacelor de caracterizare indirecte, prin atitudinile, comportamentele, faptele și relațiile cu celelalte personaje.
Ne amintim:
Mijloacele de caracterizare ale personajelor pot fi:
1. directe
- realizate de narator
- realizate de alte personaje
- realizate prin autocaracterizare
- realizate prin tehnica oglinzilor paralele (reflectării poliedrice) – personajul este văzut în chip diferit de mai multe instanțe narative
2. indirecte
- prin gânduri și sentimente
- limbaj
- vestimentație
- nume
- tehnica basoreliefului
- fapte etc.
Mai multe despre mijloacele de caracterizare a unui personaj aici: https://brainly.ro/tema/5017521
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4