Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă studiul limbilor străine reprezintă sau nu un avantaj în formarea tinerilor, raportându-te atât la informa
Răspunsuri la întrebare
Atunci când scriem un text în care argumentăm dacă studiul limbilor străine reprezintă sau nu un avantaj în formarea tinerilor este important să facem un plan astfel:
Pasul 1 – citirea și înțelegerea textului suport:
- citim cu atenție textul suport: Amintiri de Radu Rosetti;
- identificăm ideea de bază și cuvintele-cheie
- notăm ideile care pot fi folosite în construirea textului de argumentare.
Pasul 2 realizarea planului:
- facem o scurtă sinteză a ideilor proprii: Ce cred eu despre studiul limbilor străine? Reprezintă sau nu reprezintă un avantaj în formarea tinerilor? De ce? etc.
- schițăm planul textului de tip argumentativ astfel:
OPINIE – IPOTEZĂ 1 (enunțare, dezvoltare, exemplu) – IPOTEZĂ 2 (enunțare, dezvoltare, exemplu) – CONCLUZIE
Iată un posibil plan:
OPINIE: studiul limbilor străine reprezintă un avantaj în formarea tinerilor
IPOTEZĂ 1
- enunțare - cunoașterea unei limbi străine poate crește performanța școlară
- dezvoltare – dezvoltă capacitatea de a rămâne atent și concentrat; elevii înțeleg mai ușor inclusiv regulile după care funcționează limba maternă;
- exemplu – datorită limbilor străine pe care le cunoaște, Costache Negri are oportunitatea de a-și desăvârși educația, urmând cursurile unor instituții prestigioase de învățământ din Europa.
IPOTEZĂ 2
- enunțare - limbile străine sunt utilizate în toate domeniile
- dezvoltare - reprezintă un avantaj în găsirea unui loc de muncă, oferă o viziune nouă asupra lumii și deschid noi oportunități
- exemplu – angajatorii preferă să angajeze oameni care cunosc cel puțin o limbă străină, iar cei care doresc să studieze în altă țară nu pot face acest lucru fără cunoașterea unei limbi străine etc.
CONCLUZIE
studiul și cunoașterea unei limbi străine reprezintă un avantaj în formarea tinerilor
Pasul 3 redactarea textului argumentativ:
- structurăm textul în paragrafe
Cunoașterea unei limbi străine deschide noi orizonturi și dezvoltă abilități diverse, precum gândirea, creativitatea, logica sau înțelegerea altor culturi, și în opinia mea reprezintă un avantaj major în formarea tinerilor.
În primul rând cunoașterea unei limbi străine poate duce la creșterea performanței școlare, deoarece în timpul procesului de învățare sunt dezvoltate capacitatea de a rămâne atent și concentrat, iar elevii înțeleg mai ușor inclusiv regulile după care funcționează limba maternă. Un exemplu în acest sens ne oferă autorul Radu Rosetti, care în fragmentul extras din volumul Amintiri, relatează cum, datorită limbilor străine pe care le cunoștea, Costache Negri are oportunitatea de a-și desăvârși educația, urmând cursurile unor instituții prestigioase de învățământ din Europa.
În al doilea rând, în zilele noastre limbile străine sunt utilizate în toate domeniile iar cunoașterea unei limbi de circulație internațională reprezintă un avantaj în găsirea unui loc de muncă, dar oferă și o viziune nouă asupra lumii și deschide noi oportunități. Spre exemplu, cunoașterea unei limbi străine dezvoltă capacitatea de a fi mai deschis la noi moduri de gândire, iar angajatorii văd acest aspect ca pe un mare avantaj.
În consecință, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că studiul limbilor străine duce la creșterea performanțelor scolare, reprezintă un avantaj în găsirea unui loc de muncă, oferă o viziune nouă asupra lumii și reprezintă un avantaj în formarea tinerilor.
Ne amintim:
Enunțarea unui argument trebuie să răspundă la întrebarea De ce?
Conectorii sunt cuvintele care asigură legătura între idei, secvențe ale textului, paragrafe etc.
Mai multe despre structura unui text argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/453090
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4