Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul de mai jos.
ACTUL I SCENA I BUIAC, CASIERUL, JEAN GOLDENBERG, DIDI, ANGELA, SUBDIRECTORUL (Afară de Mitică Popescu, toți funcționarii lucrează la locurile lor. Intră subdirectorul.) SUBDIRECTORUL (mic, uscat, cu o bărbuță dură și cărunt, cu ochelarii încruntați, plimbă, după ce vede locul lui Mitică gol, o privire cercetătoare. Vorbește cu un pronunțat accent ardelenesc.): Unde-i domnul Mitică Popescu? Bun. Să-i spuneți să mă caute îndată ce vine. (Către Buiac:) Mă reped cu mașina până la minister. Dacă sosesc cei doi negustori din Galați, să mă aștepte. BUIAC (tip de flăcău crescut din plin, sănătos, ardelean și el, dar cu mai puțin accent): Da, domnule subdirector. JEAN ([...] După ce se asigură prudent că subdirectorul a plecat): S-a cam ars amicul Mitică. Dacă intri în cleștele ăsta cu ochelari, proastă afacere. ANGELA (de optsprezece ani, frumoasă, dulce și bună): Săracul! Camil Petrescu, Mitică Popescu
Răspunsuri la întrebare
În fragmentul din textul dramatic Mitică Popescu de Camil Petrescu putem observa două modalități de caracterizare a personajelor Subdirectorul, Buiac, Jean sau Angela astfel:
Personajele sunt caracterizat de către autorul textului dramatic atât în mod direct cât și indirect.
Camil Petrescu realizează o caracterizare directă a personajelor și prezentarea informațiilor legate de portretul fizic, prin intermediul didascaliilor: Subdirectorul este mic, uscat, cu o bărbuță dură și cărunt, Buiac este crescut din plin, sănătos, ardelean iar Angela este frumoasă. Portretul moral al personajelor este realizat atât prin intermediul indicațiilor scenice, cât și prin intermediul mijloacelor de caracterizare indirecte prin prezentarea atitudinilor personajelor, a faptelor lor și a relațiilor cu celelalte personaje.
Ne amintim:
În textele dramatice, mijloacele de caracterizare ale personajelor pot fi:
- directe (realizate prin intermediul indicațiilor scenice)
- indirecte (atitudini, fapte, relații cu alte personaje etc.)
Mai multe despre mijloacele de caracterizare a unui personaj aici: https://brainly.ro/tema/5017521
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4