Limba română, întrebare adresată de Ralucasofineti6855, 8 ani în urmă

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în fragmentul de mai jos.
ACTUL I Decor unic. Birou-salon. Provincie. Zi de mai, în casa domnului Alexandru Filimon. Mobilă învechită. Pian cu fotografii. Panoplie*. Pe un perete, două fotografii mărite cu cărbunele, ale doamnei și domnului Filimon, ceva mai tineri și semnate Alice, tronează în rame de aur, foarte încărcate, oval peste pătrat. Ușa și ferestrele se vor așeza după fantezia regizorului sau posibilitățile teatrului. Ceasornicul cu cuc anunță ora patru. Doamna Raluca Filimon e în scenă cu fiica dumisale, Alice, și brodează. RALUCA: Patru. ALICE (care citește un roman): Te-am rugat de-atâtea ori, mamă, să scoți cucul ăsta din casă. Nu e modern. RALUCA: Amintire de la mama... ALICE: Dac-am păstra toate amintirile... Victor Eftimiu, Omul care a văzut moartea

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
7

În fragmentul care aparține piesei de teatru Omul care a văzut moartea, dramaturgul Victor Eftimiu, reușește, prin intermediul didascaliilor, să fixeze decorul, reperele spațio-temporale, personajele care participă la acțiunea din actul I, precum și acțiunile pe care le fac cele două protagoniste Raluca și Alice.

Acțiunea din Actul I are loc într-un decor unic, în interiorul unui birou-salon, aflat în casa domnului Alexandru Filimon. Reperele spațio-temporale sunt fixate undeva în provincie, într-o zi de mai, la ora patru.. Decorul este alcătuit din mobilă învechită, un pian pe care sunt așezate niște fotografii, o panoplie, două fotografii așezate pe perete și un ceas cu cuc. De asemenea este inclusă o notație a autorului cu privire la așezarea ușii și a ferestrelor, utilă în special regizorilor. Cele două personaje care participă la acțiune sunt doamna Raluca Filimon și fiica sa Alice. Sunt surprinse acțiunile pe care le realizează personajele: doamna Raluca brodează, iar Alice citește un roman. Manifestările unor emoții și stări de spirit sunt marcate prin intermediul punctelor de suspensie, semne de punctuație folosite pentru a marca pauză mai mare, o întrerupere a șirului vorbirii.

Ne amintim:

Notațiile autorului sunt specifice textelor dramatice și sunt semnificative deoarece conferă informații utile atât jocului scenic cât și cititorului în timpul lecturii.

Notațiile autorului (didascaliile) reprezintă singura intervenție a dramaturgului asupra textului și au rolul de a face legătura între textul ca operă literară și textul ca operă destinată reprezentării scenice.

Mai multe despre rolul notațiilor autorului aici: https://brainly.ro/tema/37134

Succes și spor la teme!

#BAC2022

#SPJ4


miamiha63: bună seara ,ma ajutați ajutați și pe mine la romana la cuvinte derivate și compuse
miamiha63: va rooogg
Alte întrebări interesante