Istorie, întrebare adresată de Mara171, 9 ani în urmă

Prezinta stilul de viata al dacilor. Completeaza cu informatii gasite in diverse surse (biblioteca, muzeu, enciclopedie etc.).

Va rog sa ma ajutati!! Imi trebuie pana Maine!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stelageormanean
5
              Dupa moartea lui Burebista, se pastreaza continuitatea statala doar in Muntii Orastiei.Puterea este preluata de marele preot Deceneu.La conducerea statului dinzona muntilor Orastiei s-au aflat: Comosicus, Coryllos,Duras. Treptat, caracterul statului devine teocratic.Profitand de faramitareastatala a dacilor, romanii integreaza in Imperiul roman Pannonia(cursul mijlociu al Dunarii) si in anul 46 inainte de Hristos(poti sa prescurtezi ''i. de Hr'') includ Dobrogea in Moesia.Datorita numeroaselor incursiuni ale dacilor in Moesia, devin un pericol pentru romani.
         Dacii au dezvoltat o civilizatie avansata, care atinge limita superioara a dezvoltarii sale in sec al doilea i. de Hr, ei erau de statura potrivita, purtau plete si barba, aveau drept vesminte camasi lungi, pantaloni drepti, cojoace sau mantii cu gluga pentru vremea rea.Femeile purtau camasi cu maneci scurte tunici lungi si mantii, in picioare purtau opinci.Locuinta consta in case de lemn asezate pe temelii de piatra si acoperite cu sindrila.Pentru aparare construiau cetati din blocuri de piatra, situate pe inaltimi, ce pot fi vazute si astazi in muntii Orastiei.
       Ca toti traci, geto-dacii erau impartiti in mai multe triburi.Geto-dacii, organizati in triburi si uniuni de triburi, ocupau inca din secolul al 7-lea spatiul delimitat de Muntii Carpati, fluviul Dunarea, Marea Neagra, spatiul carpato-dunareano-pontic si reprezentau ramura nordica a tracilor.Aristocratii detineau puterea militara si politica.Dintre aritocrati fac parte si regii si preotii.
        Asemenea celorlalte ramuri tracice si geto-dacii erau mari producatori de cereale:orz, secara, linte, bob si mai multe varietati de grau.Baza economiei o formau agricultura si cresterea vitelor.Geto-dacii cultivau si vita-de-vie.Practicau albinaritul si bineinteles, pecuitul.Cresteau vite mici si mari, iar rasa de cai foarte iuti era renumita.Dacia era vestita si prin bogatiile ei naturale.Lemnul padurilor transilvane era foarte cautat de greci pentru constructia corabiilor.Din timpuri vechi, dacii foloseau desigur pacura, dar numai cea gasita la suprafata.
         Pamantul Daciei era foarte bogat in minereuri.Mesteri geto-daci lucrau fierul si arama, argintul si aurul.Omare dezvoltare luase prelucrarea fierului.Dar podoabele erau mai ales din argint.Mesterii argintari daci practicau si tehnica suflarii cu aur.Obiectele de aur descoperite pana acum sunt intr-un numar foarte mic.Explicatia ar putea fi data de faptul ca numai regele avea dreptul sa posede obiecet de aur.Primul rege al marelui stat geto-dac instituise monopolul regal asupra aurului.
        Acesta este stilul de viata al dacilor.
   
      

Mara171: desigur.Maine.Te-as ruga sa-mi aduci aminte.Adica sa imi scrii in comentariu maine.
stelageormanean: Poti sa extragi din compunere ce vrei tu
stelageormanean: bine o sa-ti scriu
Mara171: desigur.Multumesc mult!!
stelageormanean: Buna Mara171 sa nu uiti de coroana caci mi-ai promis
stelageormanean: cat ai luat?
Mara171: ok.ms ca mi-ai amintit.Am luat 10 la tema cu ajutorul tau!!!multumesc mult!!
Mara171: gata.ti-am dat coroana!
stelageormanean: mersi mutl
Mara171: cu placere!
Alte întrebări interesante