, Primele lecturi adevarate - adică ale unor istorii lungi, cu personaje si invataminte - au fost pentru mine doua editii pentru copii a doua povestisuperde --- in orice caz eu le consider cele mai frumoase care s-au scris vreodata. Le-am tot citit, le-am purtat dupa mine intre casa bunicilor si casa parinteasca, le urmăream la culcare asa cum alteori imi luam papusile, ca o poarta spre liniste si spre mine însămi . Ma amuză uneori, acum sa descopăr ce urme adânci au lasat in mine , in felul meu de a fi , povestile cele doua . Lizuca din Dumbrava minunata de Mihail Sadoveanu , si Eliza din Povestea celor douasprezece lebede , de Hans C. Andersen , sunt primele mele prietene imaginare , măstile cele mai durabile pe care Ioana - cititoarea ce sunt - le poarta, cand iese in lume. ''
Formuleaza, în doua enunțuri, două argumente despre actualitatea textului .
( Mulțumesc anticipat )
Răspunsuri la întrebare
* Cerință:
Formulează, în două enunțuri, două argumente despre actualitatea textului.
* Răspuns:
__________________________
FORMULAREA ENUNȚURILOR
__________________________
Pe baza argumentelor expuse pe larg, mai jos, într-un text argumentativ conceput pentru a înțelege mai bine textul dat, putem formula următoarele enunțuri:
1. Consider că cele două lecturi iubite de cititoare sunt deosebite datorită amintirilor pe care aceasta și le-a format cu ajutorul lor, acest lucru fiind de actualitate pentru cei care au câteva lecturi preferate care le-au marcat copilăria în mod pozitiv.
2. Din punctul meu de vedere, textul este de actualitate, deoarece personajele din lecturile citite ne vor oferi întotdeauna învățăminte prin acțiunile și trăsăturile lor, formându-ne în mod pozitiv, precum a accentuat cititoarea importanța, în acest sens, a personajelor Lizuca și Eliza.
____________________
TEXT ARGUMENTATIV
____________________
- INTRODUCERE
Textul dat invocă lumea copilăriei, prin amintirile cititoarei Ioana, care a prins, încă din această perioadă, o dragoste pentru lectură.
- PRIMUL ARGUMENT
În primul rând, cititoarea indică două "lecturi adevărate", "Dumbrava minunată" de Mihail Sadoveanu și "Povestea celor douăsprezece lebede" de Hans C. Andersen, nu pentru că acestea ar fi cele mai spectaculoase opere scrie, ci pentru că înseamnă mult pentru ea, marcându-i copilăria. Acestea i-au fost alături pe parcursul copilăriei, purtându-le cu ea oriunde, oferindu-i o "poartă spre liniște" și spre sine. Fiecare om are în copilăria sa minim o lectură care l-a impresionat și de care a prins un mare drag, de exemplu, cum este "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă, care m-a impresionat până în ziua de azi, astfel, vorbele Ioanei fiind de actualitate.
- AL DOILEA ARGUMENT
În al doilea rând, cele două lecturi au avut și un rol în formarea caracterului Ioanei, cu timpul. Personajele feminine Lizuca și Eliza au inspirat-o, preluând de la ele trăsături deosebite, precum curajul, ambiția, gingășia, sensibilitatea, pentru că acestea sunt trăsăturile definitorii ale celor două personaje. Astfel, textul este de actualitate, fiecare om inspirându-se din faptele și trăsăturile personajelor din lecturile citite, primind învățături valoroase de la acestea.
- CONCLUZIE
Așadar, textul dat este de actualitate, în prezent, oamenii cu o cultură vastă având o dragoste pentru literatură încă din copilărie, aceasta punându-și amprenta atât pe amintirile lor, cât și pe caracterul lor prezent.