Geografie, întrebare adresată de harlan123, 8 ani în urmă

Prin agricultură se distruge solul,proces numit?
Cum se numește solul din zonele montane?
Din putrezirea lor rezultă material organic in sol ,cum se numește?
Cum se numesc solurile puternic erodate?
Ce se formează în luncile râurilor
Va rog ajutați mă:(

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de teodoraa985
0
Să presupunem că acest măr(1) este planeta Pământ. Să tăiem mărul în sferturi și să aruncăm trei dintre acestea. Sfertul de măr care rămâne reprezintă zona de uscat.

Cincizeci la sută din acel uscat reprezintă deșertul, regiunea polară sau munții* - unde este prea cald, prea frig sau altitudinea este prea înaltă pentru a cultiva alimente. Să tăiem sfertul de uscat în jumătate. Patruzeci la sută din ceea ce rămâne este prea stâncos, prea abrupt, prea puțin adânc, sărac sau umed pentru a întreține producția alimentară. Tăiaţi această bucată și vă rămâne o bucățică foarte mică de măr.

Să îi observăm coaja, care învelește și protejează suprafața. Acest strat subțire reprezintă învelișul superficial al solului care acoperă pământul. Curățați-l de coajă și vă veți face o idee despre cât de puțin sol fertil avem pentru a ne procura hrana pentru întreaga populație. Acesta trebuie să concureze cu clădirile, străzile și depozitele de gunoi. Acesta este vulnerabil și la poluare și la impacturile schimbărilor climatice. Solul deseori se pierde.

*După cum veți citi, o mare parte a pământului care nu este potrivit pentru a produce hrană este important pentru absorbția CO2.

Solul şi carbonul
Solul înmagazinează de două ori mai mult carbon organic decât vegetaţia. Solurile din UE conţin peste 70 de miliarde de tone de carbon organic sau în jur de 7% din bugetul total de carbon la nivel global(2). Peste jumătate din carbonul înmagazinat în pământul UE este cuprins în turbă în Finlanda, Irlanda, Suedia şi Regatul Unit.

Această cifră este elocventă atunci când ne gândim că statele membre ale UE emit 2 miliarde de tone de carbon în fiecare an din alte surse.
Alte întrebări interesante