Proiect geografie despre problema alimentației
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
O opinie raspandita spune ca daca produsele alimentare ar fi echitabil si corect repartizate pe glob, atunci nu ar mai exista oameni infometati. E bine de ar fi asa, dar din pacate punctul acesta de vedere nu corespunde adevarului, mai ales cand se cerceteaza situatia productiei mondiale de cereale. De cativa ani de zile consumul de produse cerealiere este superior cantitatii produse, ceeace are drept urmare sporirea numarului celor ce sufera de foame. Intre 1995 si 2005 numarul oamenilor suferind de subalimentare pe intreg globul a sporit de la 826 la 852 milioane. Dintre acesti infometati, trei din patru traiesc la tara, majoritatea ca agricultori si din ei, peste 200 de milioane locuiesc in Africa.
Mai mult decat atat, stocurile de cereale au atins deja cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani. Daca brusc, de azi pe maine, omenirea nu ar mai culege recolta, ea nu ar mai beneficia de o rezerva de cereale decat pentru 12 saptamani de consum. Ba chiar graul s-ar consuma total in 9-10 saptamani, iar porumbul – in 7 saptamani. Sunt departe vremurile cand stocurile de cereale se ridicau la 20-30 saptamani de consum. Iar cerealele sunt esentiale pentru hrana omenirii, caci pe alte alimente nu ne putem bizui : productia de carne, oua si lactate depinde in buna masura tot de cereale, zarzavaturile – ca si cerealele – sunt influentate de conditiile de clima si nu le pot inlocui pe acestea in alimentatia zilnica, iar multe specii de pesti sunt pe cale de disparitie datorita pescuitului excesiv.
Bilantul starii actuale a alimentatiei este deci cam sumbru. „International Grains Council“ (IGC) a dat publicatiei recent un raport (Grain Market Report – No. 374 din 24.01.2008) in care semnalizeaza gravitatea problemei in diverse tari. Pe global, in sezonul 2007-2008, cantitatea de grau recoltat este evaluata la 603 milioane tone, pentru o cerere de consum de 611 milioane tone. La porumb, acest raport este de 765 milioane tone productie, pentru 770 milioane tone consum. Trebuie tinut seama ca o cantitate tot mai mare din recolta este folosita nu ca alimente, ci fie in productie de combustibil („biosprit“), fie pentru hrana animalelor. Evaluarea de IGC a cantitatii mondiale de cereale produse in anul curent, de 1657 milioane tone, este mai redusa cu doua milioane tone decat cantitatea prognozata in noiembrie 2007, datorita recoltei slabe de porumb din St. Unite si a secetei din Argentina. Dar chiar si atunci consumul global de cereale era evaluat la 1676 milioane de tone.
Revenind la reducerea rezervelor de cereale, aceasta are loc cu toata cresterea volumului recoltat. Iar o situatie grea este in tarile Uniunii Europene. Pentru a mentine preturile, Comisia de la Bruxelles a decis aruncarea pe piata a unei cantitati de 14 milioane tone cereale din stocul derezerva si astfel nu au mai ramas la dispozitia sa decat un milion de tone. Iar daca rezervele mondiale de cereale vor fi epuizate, cifra celor ce sufera de foame in intreaga lume va spori exponential. Toti asteapta recolta anului 2008, dar indiferent de marimea sa este exclus ca numarul celor ce sufera de foame sa scada.
Sper că te-am ajutat!❤