Limba română, întrebare adresată de s1lent005, 8 ani în urmă

Proștii sub clar de luna De Teodor Mazilu Rezumat scurt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
10

Citim cu atenție piesa de teatru Proștii sub clar de lună, de Teodor Mazilu pentru a putea realiza un rezumat scurt:

Gogu, un delapidator, șmecher și cuceritor, o părăsește pe soția sa Clementina, imputându-i acesteia faptul că este prea cinstită și are prea multe principii.

Pe de altă parte, Ortansa, prietenă cu Clementina, îl părăsește pe soțul ei Emilian un controlor financiar incoruptibil și onest, plictisită de insistențele acestuia de a se angaja și de discuțiile filosofice și despre economia din Congo.

Ortansa caută un refugiu și îl găsește cu ușurință la Gogu, care dezvoltă o angoasă obsesivă a controlului financiar.

Când află că Emilian va fi cel care îl va controla, Gogu se decide să renunțe la Ortansa, să o cedeze fostului soț și îi cere acestuia în schimb mușamalizarea escrocheriilor înfăptuite.

Emilian o respinge pe Ortansa, care se întoarce la Gogu. Clementina este și ea dispusă să renunțe la principii pentru a-și recâștiga soțul și revine alături de acesta.

În final Gogu încearcă să se salveze de „controlul financiar” prin falsă pocăință și în acest scop învață umilința, lașitatea, supunerea ca pe un rol, pe care să îl joace în fața controlului financiar iminent.

Ne amintim:

⇒ Piesa de teatru Proștii sub clar de lună a apărut în anul 1962. Teodor Mazilu scrie un teatru satiric, de observație morală.

Sarcasmul dramaturgului are în vedere spectacole de pervertire, minciună și deformare umană. Nu caracterele, sentimentele sau ideile morale constituie obiectul râsului amar, ci exercițiul mutilării și alienarea care îi constrânge pe oameni.

Rezumatul este povestirea (prezentarea) pe scurt a ceea ce a fost spus sau scris anterior mai pe larg, reținând esențialul și eliminând aspectele secundare.

 

Mai multe informații despre cum se alcătuiește un rezumat găsești aici: https://brainly.ro/tema/6397131

Succes și spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante