Limba română, întrebare adresată de Alexandraily, 9 ani în urmă



Puiul de I. Al. Bratescu-Voinesti

Prezinta, in cinci-zece randuri, semnificatia titlului si relatia acestuia cu textul citat.

"In inima bietei prepelite era o lupta sfasietoare. Ar fi vrut sa se rupa in doua: jumatate sa plece cu copiii sanatosi, care sufereau de frigul toamnei inaintate, iar jumatate sa ramaie cu puiul schilod, care se agata de ea cu disperare. Suflarea dusmanoasa a crivatului, pornita fara veste intr-o zi, a hotarat-o. Decat sa-i moara toti puii, mai bine numai unul — si fara sa se uite inapoi, ca sa nu-i slabeasca hotararea, a zburat cu puii zdraveni, pe cand al ranit striga cu deznadejde:
— Nu ma lasati! Nu ma lasati!
A incercat sa se tarasca dupa ei, dar n-a putut, si a ramas in loc, urmarindu-i cu ochii pana au pierit in zarea dinspre miazazi. Peste trei zile, toata preajma era imbracata in haina alba si rece a iernii. Dupa o ninsoare cu viscol, urma un senin ca sticla, aducand cu dansul un ger aprig."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tomitagogiu11
9
     Titlul este un element sugestiv sau rezumatic ce orienteaza lectura cititorului creand un orizont de asteptare.
    Din punct de vedere structural titlul este alcatuit din un substantiv comun articulat,in cazul nominativ.
   De asemenea titlul este in stransa relatie cu continutul de idei,in primul rand,datorita faptului ca personajul principal este puiul si ,in al doilea rand,ca textul are ca tema natura ,gasindu-se numeroase cuvinte ce fac parte din capul lexical a naturii:...(dai exemple).
    Modul de expunere predominant este naratiunea,dar apar si descrierea si dialogul.
Alte întrebări interesante