Limba română, întrebare adresată de NicolElena, 9 ani în urmă

Puncteaza etapele formarii stiintifice a oratorului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Angel999
7
Etapele formării științifice a oratorului sunt următoarele
-EXORDIUM =prima parte a unui discurs,care urmărește câștigarea atenției și bunăvoinței auditorului.Face apel la sensibilitetea și bunăvioța ascultătorilor.
-PREPOZIȚIUNEA=constă în formularea teei discursului în termeni scurți,preciși și clari.Poate căpăta și forma unei entințe.este o enunțare a temei.
-DIVIZIUNEA=constă în alăturarea părților mari ale discursului pentru ca auditoriul să poată urmări cu mai multă ușurință tema tratată.
-NARAȚIUNEA=este partea discursului în care oratorul dezvoltă tema și confirmă cele anunțate prin exordiu și prin propozițiune.După viziunea anticilor,narațiunea trebuie să aibă trei calități esențiale.Să fie concisă,clară și verosimilă.
-ARGUMENTAȚIA=sau confirmarea probelor.Constitue partea discursului în care se probeaază tot ce s-a spus în propozițiune și s-a dezvoltat în narațiune.
-PERORAȚIA=are un caracter practic,de aceea,epilogul va fi conceput și rostit încât să solicite la maximum puterea de sinteză,de concentrare,a arguentelor și totodată să angajeze personalitetea oratorului,atât rațional cât și afectiv.

SPER CĂ TE-AM AJUTAT SPOR LA SCRIS

Alte întrebări interesante