Limba română, întrebare adresată de john19, 9 ani în urmă

punctul B va rog mult! Multumesc!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
2
Parcul cu tei
De câte ori nu treci pe langa "Parcul cu tei" din centrul oraşului şi eşti prea grabit să te opreşti pe o băncuţă, să te bucuri de rândurile de trandafiri care se înşiră pe o parte şi pe alta a aleii, ca două şiraguri de perle şi rubine! Să tragi aer proaspăt în piept, să te relaxezi pentru o secundă şi să nu te mai gândeşti decât la frumuseţea şi pacea din jur!
Parcul cu tei e vestit în oraşul nostru de zeci de ani. Orice turist este îndrumat spre acest loc. De la primele viorele care îşi scot căpuşoarele fragde de sub frunzele adrmite ale toamnei trecute şi până la cei dintâi fulgi de nea, pe tot întinsul parcului vei întâlni flori, poteci ascunse pentru tinerii îndrăgostiţi, mici lacuri ornamentale, cu podeţe în formă de arc aruncate de cine ştie ce poet peste apa liniştită, acoperită ici şi colo de nuferi albi.
La sfârşitul lui iunie, este marea petrecere a teilor. Îmbrăcaţi în haine de gală, cu flori mici şi pufoase pe sub umerii lor grei, teii îşi împrăştie parfumul îmbătător, luând minţile adolescenţilor ce se plimbă de mână cu iubita şi ameţindu-i pe vârstnicii ieşiţi la vreme de seara la plimbare, cu poveşti despre iubirile lor din tinereţe. Ici-colo, răsună câte un tril de mierlă în căutarea partenerei.
Printre frunzele teilor care se apleacă spre trecător cu o plecăciune în stil regal, razele soarelui de vară îşi alintă oaspeţii, iar boarea uşoară străbate prin vegetaţia crudă.
Opreşte-te chiar şi câteva minute în Parcul cu tei când treci prin oraşul meu! Opreşte-ţi alergarea după nimicuri! Opreşte-ţi zbuciumul zilnic, opreşte-te să te gândeşti şi la suflet! Iar după o oprire de acest fel, vei simţi că prinzi aripi şi poti să o iei de la început.

2 caracteristici: un parc cu tei, bănci, flori
4 figuri de stil diferite: personificare (La sfârşitul lui iunie, este marea petrecere a teilor) ; epitet (căpuşoarele fragede); metaforă (frunzele adormite ale toamnei); repetiţie (opreşte)

Verifică acurateţea, în viteză s-ar putea să mai fi greşit.




john19: multumesc foarte mult! Te pup
Leonard: Cu placere! Sper ca am fost inspirat. Mai e si comparatia "ca două şiraguri de perle şi rubine". Am uitat sa o indic.
john19: este foarte bine . mersi muuuult
Alte întrebări interesante