Puteti rezolva testu de evaluare urgent!!!!!!!
Am nevoie in 15 min! pls
Dau 100 puncte!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Subiectul I
A. 1. povesti , biblioteca
2. c) romane franțuzești
3. b) sa călătorească în alte epoci
4. c) schiuri și patine
5. Incorect : 1 4 și 6
Corect : 2 3 și 5
6. a) Tiparul textual al fragmentului a este descriptiv
b) Tiparul textual al fragmentului b este narativ
7. O legătură care se poate stabili , la nivelul conținutului , intre cele doua texte suport o reprezintă pasiunea pentru lectură . In textul 1 cărțile sunt la mare cinste , fapt demonstrat de existența celor 7 biblioteci și de afirmația personajului narator, referitoarea la tatăl său care achiziționa cărți " cum avea un ban" . In textul 2 plăcerea de a citi a personajului narator este evidențiată de faptul că acesta ne mărturisește că intră zilnic într-o librărie in drumul spre școală , că biblioteca personală ocupă toți pereții , că părinți cumpărau cărți iar ocupația comună a familiei era să citească.
8.Din punctul meu de vedere este foarte important sa ai propria biblioteca. Fiecare carte din biblioteca personală poate reprezenta o amintire atunci când este primită de la cineva drag sau poate constitui un refugiu în lumea proprie. Este bine sa ai propriile cărții deoarece le poți reciti când dorești așa cum reiese și din textul doi unde fetița-narator sublimează oportunitatea bibliotecii personale prin mărturisirea bucuriei: " Voiam să mă pot întoarce oricând la ele, sa le răsfoiesc , sa le recitesc , să mă reîntâlnesc cu personajele lor"
9. ....
B 1. c)
2. d) vorbitoare , englezești
3. El a văzut o mașină albastră
Am mers să mă vadă un doctor
4. insistau = indicativ
sa dorm = conjunctiv
aș spune = condițional-optativ
5. Eu cred 1/că lectura este frumoasa 2/
6. Biblioteca aceasta a început să prindă contur
7. ....ultimele....pe care.....sa aibă
Subiectul II
In opera Inocenți de Ioana Pârvulescu personajul tata este prezentat prin prisma personajului narator copilul sau . In fragmentul prezentat tatăl reprezintă un personaj-cheie care sprijină formarea și educația aleasa a copiilor sai
Chiar din primul pasaj acesta este caracterizat in mod direct prin evidențierea trăsăturilor fizice " parul ondulat, pieptănat pe spate " , " o frunte înaltă " . Din tot fragmentul prezentat reiese că tatăl era activ în educația oferita copiilor și preocupat el însuși de lectură . Daca din portretul fizic naratorul personaj evidențiază frumusețea tatălui său peste care ani nu și-a pus amprenta și din portretul moral reiese că este un om deosebit . Portretul moral este conturat cu ajutorul modalităților de caracterizare indirecta. Comparația între cărți și ghetele referitoare la dimensiunile acestora sublimează înțelepciunea tatălui și promovarea cărților in mintea copiilor . Citatul " citind cu atâta poftă că tata " arată că acesta este un pasionat al lecturii iar faptul că procura cărți " cum avea un ban " refeliaza prețul și respectul pe care îl oferă acesta cărților . Inițiativa lui de ai familiariza cu Rouse pe copii , fara a ști limba franceza dovedește eforul de a le înrădăcina o limbă de cultura specifica acelei perioade. Personajul tata era un pasionat al lecturii dincolo de limite deoarece " nu mă auzea daca citea " , " de parcă ar fi vrut să se mute cu totul acol înăuntru ".
Ceea ce a marcat copilăria dar și viața de mai târziu a personajului narator a fost inițiativa tatălui de-ai aduce pe post de medicament atunci când sa îmbolnăvit de gripa , cartea " Analogia Inocenți " despre care mărturisește nerebdatoare " nu m-am mai despărțit de ea niciodată , prinde am mai locuit "
O valoare importanta transmisa prin portretul moral al tatălui o reprezintă pasiunea pentru cărți ceea ce înseamnă sprijin în același timp pentru educația copiilor consider că un om care citește este un om lustruit iar relația ce astfel de om nu face decât să aducă beneficii asupra celui pe care îl cunoști.