Istorie, întrebare adresată de Stefana228, 8 ani în urmă

Puteti sa imi dai 5 Teorii emigrationiste!Multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de larisa8munteanuro
1

Răspuns:

Terminologia de baza a crestinismulul nord-dunarean e de origine latina, ceea ce demonstreaza faptul ca aceasta religie a fost receptata de catre daco-romanii de la nord de Dunare prin intermediul misionarilor veniti din Imperiul Roman. Termenii cruce, inger, Dumnezeu si biserica sunt de origine latina. Biserica provine din latinescul basilica, ceea ce argumenteaza formarea poporului roman la nord de Dunare. Daca romanii s-ar fi format ca popor in Peninsula Balcanica, s-ar fi impus termenul “eclesia” din limba greaca.

Grigore Ureche sustinea si el romanitatea in “Letopisetul Tarii Moldovei”.

La sfarsitul sec. XVIII, reprezentantii Scolii Ardelene (Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Sincai, Ion Budai Deleanu) sustin in lucrarea “Supplex Libellus Valachorum” (1791), cu argumente istorice si lingvistice, originea latina a limbii si a poporului roman. Ei afirma cu tarie originea latina pura a romanilor, fiind o exagerare menita sa arate nobletea romanilor.

Bogdan Petriceicu Hasdeu arata in 1860, in articolul “Perit-au dacii?”, ca Imperiul Roman nu avea niciun interes sa extermine populatia cucerita, deoarece aceasta constituia o importanta forta de munca.

Numeroase inscriptii datand din perioada Daciei romane atesta existenta numelor dace alaturi de cele romane, ceea ce demonstreaza o continuitate a populatiei dace si in timpul stapanirii romane.

Cronicarii moldoveni au aratat in scrierile lor originea latina a romanilor: “Toti de la Ram ne tragem”.

A.D. Xenopol dă, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cea mai ampla replica teoriei lui Roesler. In lucrarile sale despre Dacia romana, acesta demonstreaza continuitatea daco-romanilor pe baza marturiilor arheologice descoperite pe teritoriul fostei provincii romane Dacia.

Constantin C. Giurescu (sec XX) arata ca alte popoare, de exemplu cel spaniol, s-au romanizat intr-un timp mai scurt de 167 ani, in doar 100 de ani.

Asemanarea catorva cuvinte din limba romana cu cele din limba albaneza se explica prin fondul comun tracic. Nomadismul invocat de Robert Roesler este de fapt transhumanta practicata in cadrul pastoritului.

La jumatatea secolului XX, sub influenta sovietica, au existat orientari in istoriografia romana ce sustineau originea slava a romanilor (Mihai Roller - "Istoria romanilor”; acesta controleaza si modifica istoriografia romana in 1948-1955, in functie de presiunile politice).

Răspuns de Gabriela14Ella
1

Răspuns:

Îți pot spune una care o ştiu şi eu.

Explicație:

Teoria emigraționistă scrisă de Robert Roslor care susține că poporul român s-a format la Sud de Dunăre,în sec. IX-XIII. Iar mai apoi a emigrat în actuala s-a patrie


Stefana228: Mersi
Alte întrebări interesante