Limba română, întrebare adresată de siadia, 9 ani în urmă

puteti sa imi faceti rezumatul a 10 carti . nu conteaza care

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de melissaenescu
2
1.Baltagul-Mihail Sadoveanu
Actiunea romanului are loc intr-un sat de pe Valea Tarcaului in Muntii Moldovei. Era pe la sfarsitul lunii noiembrie, cand Vitoria Lipan, nevasta de cioban, isi aminteste pe prispa casei de povestea pe care sotul ei o spunea adesea la petreceri. Este ingrijorata petru ca acesta, Nechifor Lipan, a plecat de doua luni la Dorna sa cumpere oi, dar nu s-a mai intors acasa. Femeia are un vis prevestitor si ingrijorata de lipsa altor informatii si avand tot felul de presimtiri, are teama ca sotul ei nu mai este in viata.
Femeia il cheama acasa, unde era doar cu fata sa, pe fiul Gheorghita, plecat si el cu turmele. Fiul se intoarce acasa in preajma sarbatorilor de iarna, dar nu aduce nici o veste despre tatal sau. 
Dupa Sarbatori, femeia si fiul pleaca la manastirea Bistrita. Sfatuita de staret, Vitoria cere autoritatilor din Piatra Neamt sa investigheze disparitia sotului ei.
Femeia decide sa plece pe urmele sotului. Infruntand viscolul, impreuna cu fiul ei, Vitoria poposeste in localitatile intalnite in cale si intra in vorba cu oamenii cautand informatii. La Borca a participat la un botez, iar la Cruci la o nunta, din respect pentru oamenii intalniti in cale. In Tara Dornelor intelege ca Nechifor a fost insotit de alti doi ciobani, carora le-a vandut jumatate din turma cumparata de el. 
La Sabasa il gasesc pe Lupu, cainele lui Nechifor. Intre Suha si Sabasa, cu ajutorul cainelui, cei doi gasesc ramasitele lui Nechifor Lipan.
Vitoria si-a inmormantat sotul dupa datina, ajutata de carciumarul Toma si de sotia acestuia. La praznic a invitat si autoritatile locale si pe Calistrat Bogza si Ilie Cutui, pe care ii banuia ca ar fi asasinii sotului. Dupa ce i-a cerut lui Bogza Baltagul, i l-a dat lui Gheorghita. Cainele Lupu l-a muscat pe Bogza si acesta,lovit si de fiu cu baltagul, si-a recunoscut fapta si a murit. Pe Ilie Cutui l-au luat autoritatile.
Vitoria Lipan face planuri de viitor pentru familia ei, simtind ca a reusit sa isi indeplineasca datoriafata de sot. 




SymphonyOfFantasy: Intra pe cartidecitit , ai recenzii de la peste 100 de carti din toate genurile, nu sunt nici foarte lungi si ai de unde alege. Bafta!
siadia: trimite-mi un link
Alte întrebări interesante