Limba română, întrebare adresată de iordanescucata, 9 ani în urmă

Puteti sa imi faceti si mie planul Simplu de idei si cel Dezvoltat pentru textul " FRAM , URSUL '' POLAR. Este un fragment si incepe de la '' Deodata s-a facut tacere . In locul tropaiturilor si strigatelor s-a intins o tacere ca un covor pe nisipul arenei . O tacere asa cum n-a fost nici atunci cand in vazduh [...] . Dar ursul alb a ntrat singur in cusca lui , s-a culcat cu botul pe labe , in coltul cel mai intunecos , cu fata ascunsa spre perete .

Este fragmentul din manualul ''HUMANITAS'' de la pagina 100


iordanescucata: A da este de clasa a V -A
Criys: Mersi pentru coronita!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Criys
130
Simplu:Fram se arata salutand publicul. Fram sta in mijlocul arenei, precum fratii sai din tara zapezilor. Fram pare ca nu-si aminteste de ce se afla in arena circului iar publicul este dezamagit. Fram arata publicului ca sufera. Bunicul unei fetite din public ii explica acesteia ca lui Fram ii este dor de locuriile in care s-a nascut. Fram face un semn de despartire catre public si apoi pleaca spre cusca sa. Dezvoltat:

Fram ursul polar de Cezar Petrescu Fram face nazuri

In acea seara arobatii se intrcau pe ei insusi. Nici Augustus cel prost n-a lipsit. El si glumele lui ii facea pe oameni sa rada. Dar lipsea Fram, care era si cel mai bun. Nici n-avea nevoie de dresor. Isi facea singur numarul. Daca i se ofereau bomboane, lua doar una si celelalte le oferea copiilor care nu au. Fram era iubit de toti spectatorii. Dar acum lipseste. Toti au incepu sa strige ca-l vor pe Fram. Si copii strigau. Clovnii il imitau pe Fram, dar n-nu rusit. Iata... se iveste Fram si-i potoleste pe clovni.

Insa se petrecea ceva si nimeni nu stia. Bunicul unei fetite ii spune ca a trecut vremea lui Fram. Ea nu vroia sa-l creada. Ursul intra in arena, dar parca nu mai stia ce se intampla. Acum statea in patru labe. Unii credeau ca este bolnav.

Dupa ce a plecat circul

Circul plecase. Au strans tot si au plecat. Se inderapta spre alt oras. In vechiul oras acum e zapada. In alt oras se vorbea alta limba. ...



iordanescucata: Multumesc !! Asta da bun si prietenos om !!
Alte întrebări interesante