Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

puteti sa imi faceti un rezumat pentru povestea porcului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de theionutz112
10

Trăiau odată o babă și un moșneag, săraci ca vai de lume. Ei erau singuri, căci nu aveau copii. Sătulă de singurătate, într-o zi, baba îi spune moșului să plece încotro va vedea cu ochii și să aducă acasă ce-i va ieși în cale prima oară, chiar de-ar fi jivină. Moșul plecă și, în drum, întâlni o scroafă cu doisprezece purcei. Când îl zări pe moșneag, scroafa o rupse la fugă, iar purceii se luară după ea. Numai un purceluș slăbuț și răpănos rămase pe loc. Moșul îl băgă în traistă și se întoarse acasă.

Când văzu purcelul, baba îl luă, îl spălă și-l îngriji ca pe un copil. În scurt timp purcelul se îngrășă și deveni frumușel, încât bucuria babei și a moșului era fără margini. Un singur lucru îi întrista, acela că băiatul lor nu le putea spune mamă și tată. 

Într-o zi, împăratul dădu sfoară în țară că își va da fata acelui fecior care va face un pod de aur de la casa lui și până la palat. Iar aceluia care spune că-l va face și nu reușește îi va tăia capul. În coliba lor, baba și moșul vorbeau despre hotărârea împăratului. La un moment dat, porcul spuse:

– Tată și mamă. Eu am să fac podul de aur.

În acel moment, moșul și baba rămaseră muți de uimire. După ce își reveniră, îi spuseră porcului să-și vadă de treabă că nu-l va putea face și va rămâne fără cap. La insistențele porcului, moșul se duse la împărat și-i spuse că fiul lui, porcul, îi va face podul. În cele din urmă, împăratul se învoi, cu condiția că, dacă nu va reuși, o să-i taie și moșului capul. În acea noapte, baba și moșul fuseră tare îngrijorați și nu adormiră decât spre dimineață. Atunci, porcul suflă o dată pe nări și apăru o frumusețe de pod de aur, de la bordeiul moșului și până la palatul împăratului. În același timp, bordeiul moșului se transformă într-un palat strălucitor. A doua zi, văzând această minune, vrând-nevrând, împăratul dădu fata porcului. 

Prințesa se mută în casa socrilor. Ziua, porcul scormonea cu râtul peste tot, ca orice porc, însă noaptea lepăda pielea și se transforma într-un prinț frumos. La sfatul mamei ei, prințesa aruncă într-o noapte pielea de porc în foc. În timp ce aceasta ardea, prințul se trezi și îi spuse:

– Ce-ai făcut, femeie? Te voi încinge cu un cerc de fier și, numai atunci când voi pune mâna cea dreaptă pe mijlocul tău, abia atunci să naști pruncul pe care-l ai în pântece, pentru că ai ascultat de sfatul altora. Să știi că mă numesc Făt-Frumos și să mă cauți la Mânăstirea de Tămâie. 

Spunând acestea, prințul și podul dispărură, iar palatul în care locuiau moșul și baba se transformă în bordei.

După cele întâmplate, prințesa plecă în lume să-și caute bărbatul. Merse ce merse ani la rând, până ajunse la Sfânta Miercuri care-i dărui o furcă de aur care toarce singură, apoi la Sfânta Vineri care-i dărui o vârtelniță care toarce singură lâna. Ajunse și la Sfânta Duminică, de la care primi o tipsie de aur și o cloșcă cu pui de aur. De aici, un ciocârlan o duse la Mânăstirea de Tămâie. 

Ajunsă la Mânăstirea de Tămâie, fata recunoscu podul și palatul în care locuise. Ciocârlanul o învăță ce să facă cu darurile primite, apoi plecă. Fata făcu întocmai. Se duse lângă o fântână și scoase furca. O slujnică, care veni să ia apă, văzu furca și-i povesti stăpânei. Stăpâna ei era o vrăjitoare, îngrijitoarea palatului lui Făt-Frumos. Dorind furca cu orice preț, aceasta se învoi să o lase pe prințesă să doarmă în odaia prințului. Seara, hârca puse ceva în băutura lui Făt-Frumos și acesta dormi dus. La fel se întâmplă și a doua zi, în schimbul vârtelniței. 

 A trei azi însă, împăratul nu mai bău ce-i dădu vrăjitoarea. Seara se prefăcu că doarme dus și, când

prințesa veni noaptea în odaia lui, întinse mâna și îi atinse pântecul. Imediat cercul plesni și ea născu pruncul. După aceea, prințesa îi povesti prințului toate câte pătimise pentru a ajunge aici. Prințul porunci ca vrăjitoarea să fie legată de coada unei iepe, alături de un sac cu nuci. Și, când a început iapa să fugă, unde cădea nuca, cădea și câte o bucată din hârcă. 

Vrăjitoarea aceasta era scroafa cu purceii pe care-i găsise moșneagul. Ea îl prefăcuse pe Făt-Frumos în purcel, cu gând să-l însoare cu una dintre cele 11 fete ale ei, care fugiseră atunci după ea. 

Făt-Frumos se căsători cu prințesa, iar nunta ținu trei zile și trei nopți.

Alte întrebări interesante