Limba română, întrebare adresată de deliatampu, 8 ani în urmă

Răspunde pe baza textului unde sau întâlnim Moș Ion Roată și Cuza Vodă Cine era Moș Ion Roată de unde se cunoșteau Cuza Vodă și Moș Ion De ce au vrut Moș Ion să vorbească cu domnitorul ce necazuri a făcut boierul când a simțit Moș Ion Roată cea mai mare rușine Cum la răsplătit domnitorul pe Moș Ion Roată pentru necazurile îndurate​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
90

Moș Ion Roată și Cuza Vodă

de Ion Creangă

  1. Moș Ion Roată și Cuza Vodă s-au întâlnit la Agiud.
  2. Moș Ion Roată era un țăran, „un suflet necăjit.”
  3. Moș Ion Roată se cunoștea cu domnitorul Cuza Vodă de la DIvanul ad-hoc.
  4. Moș Ion Roată a vrut să vorbească cu Cuza Vodă pentru că un boier l-a neîndreptățit și știa că domnitorul l-ar fi putut ajuta și i-ar fi făcut dreptate.
  5. Boierul i-a făcut necazuri lui moș Ion Roată prin două moduri. În primul rând luându-i averea, omorându-i animalele, iar în al doilea rând, pătându-i onoarea, scuipându-l în public.
  6. Moș Ion Roată a simțit cea mai mare rușine atunci când boierul l-a scuipat direct în obraz în fața multor oameni.
  7. Domnitorul l-a răsplătit pe moș Ion Roată pentru necazurile îndurate în primul rând, oferindu-i bani pentru averea care i-a fost luată „i-a pus două fișicuri de napoleoni în mână”, și în al doilea rând, oferindu-i înapoi cinstea pe care a pătat-o boierul, sărutându-l în locul în care boierul a scuipat „sărutându-l pe un obraz și pe altul, în fața mulțimii adunate acolo.”

Alte întrebări interesante