Geografie, întrebare adresată de inteligenta18, 9 ani în urmă

Răspundeți la întrebări : Ce înseamnă temperată?,Ce vânturi bat în țară noastră?,Ce legături este între relief si clima?.


Plastilinaa: vrei si definitia vanturilor? Adica ce inseamna si unde bate fiecare vant?
inteligenta18: Da
Plastilinaa: ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Plastilinaa
0
I. Clima temperata este clima ce cuprinde toate varietatile anotimpurilor. ( ploi, ninsori, caldura, etc )
 

II. In tara noastra bat urmatoarele vanturi: 
        -Crivatul ( Este un vânt de pe terioriul Moldovei, Dobrogei şi partea sud-estică a Munteniei, care suflă mai ales iarna aducând zăpadă, furtuni de zăpadă (viscol) şi ger, fiind un vânt puternic ce poate atinge viteze de 30 - 35 m/s.

A fost descris poetic de Vasile Alecsandri în pastelul „Iarna”. Vara suflă sporadic aducând un aer fiebinte şi uscat din răsărit. Mai este numit şi „Traistă goală” sau „Vântul de miazănoapte” deoarece bate dinspre nord. În Transilvania mai este numit şi „Soreţ”, desemnat printr-un cuvânt derivat probabil de la Soare.)

                   -Nemirul (Nemirul sau nemerul ⊃în maghiară: nemere⊂ este un vânt local din depresiunea Braşovului ce bate dinspre Munţii Nemira. Aduce din Carpaţii Orientali mase reci de aer din văile munţilor, depuse de crivăţ, are o viteză mai redusă (10 - 20 m/s). Nemirul bate dinspre est şi intră pe Valea Oituzului spre depresiunea Braşovului.)

                   - Austrul (Vânt de pe teritoriul Transilvaniei de vest. Fiind un vânt cald şi uscat (20 - 30 km/oră) care aduce secetă, este poreclit „Sărăcilă”. De asemenea, pe teritoriul Banatului este un vânt uscat numit „Cosava”.)

                   -Foehnul (Este un vânt cald care suflă în depresiunile din Subcarpaţii de Curbură, depresiunile din sudul şi sud-vestul Transilvaniei.)

                   -Suhoveiurile (Sunt vânturi care bat vara (foarte uscate) în Podişul MoldoveiPodişul Dobrogei şi Bărăgan.)

Pe langa aceste vanturi care se inregistreaza la nivel national exista si vanturi locale: 

           

Băltăreţul - vânt cald şi umed din Muntenia ce aduce ploi.

Vântul negru (în turcă: Kara-yel) - vânt din Dobrogea şi sudul Munteniei (Bărăgan). Vânt uscat şi fierbinte ce aduce secetă, din această cauză primind denumirea de "Traistă goală".

Zefirul - vânt slab care suflă din apus.

III. Legatura dintre relief si clima este foarte stransa. Clima influenteaza relieful fiindca datorita ei plantele se pot dezvolta si creste in ritmuri proprii. La randul ei, clima este influentata de relief.



Plastilinaa: -Crivatul ( Este un vânt de pe terioriul Moldovei, Dobrogei şi partea sud-estică a Munteniei, care suflă mai ales iarna aducând zăpadă, furtuni de zăpadă (viscol) şi ger.
Plastilinaa: -Nemirul (Nemirul sau nemerul ⊃în maghiară: nemere⊂ este un vânt local din depresiunea Braşovului ce bate dinspre Munţii Nemira.
Plastilinaa: - Austrul (Vânt de pe teritoriul Transilvaniei de vest. Fiind un vânt cald şi uscat (20 - 30 km/oră) care aduce secetă, este poreclit „Sărăcilă”.
Plastilinaa: -Foehnul (Este un vânt cald care suflă în depresiunile din Subcarpaţii de Curbură, depresiunile din sudul şi sud-vestul Transilvaniei.)
Plastilinaa: -Suhoveiurile (Sunt vânturi care bat vara (foarte uscate) în Podişul Moldovei, Podişul Dobrogei şi Bărăgan.)
Plastilinaa: Si vanturile locale trebuie sa le lasi asa. Ele cuprind in marimea aceea informatiile esentiale.
inteligenta18: ok
inteligenta18: multumesc
inteligenta18: eii poti sa faci intre 3sau 4 propoziti raspunsul 2 celalalt e tot lung
inteligenta18: te rog
Alte întrebări interesante